Zonne-energie als energiebron

Zonne-energie valt onder de gezamenlijke noemer duurzame energie. Zonne-energie kan met behulp van zonnestralen en warmte worden opgewekt. Het is een schone vorm van energie opwekken omdat er geen CO2 en vervuilende stoffen vrijkomen. Ook kan er in principe onbeperkt zonne-energie worden opgewekt. De zon komt elke dag immers weer op. Wij maken gebruik van de techniek waarmee er zonne-energie opgewekt kan worden en wij gebruiken dit vervolgens weer.

Zonnepanelen wekken zonne-energie op

Een technisch voorbeeld van zonne-energie zijn de zonnepanelen. Zonnepanelen hebben de capaciteit om zonlicht te verwerken naar bruikbare energie. Thermische zonne-energie is daar ook een goed voorbeeld van, denk dan aan de zonneboiler. Want de zonneboiler kan het zonlicht weer verwerken naar warmte. De zonnepanelen op uw dak kunnen u voorzien in uw energiebehoefte. U kunt dankzij zonne-energie uw elektrische apparaten gebruiken. De tv, de koelkast, de wasmachine die draaien dan op zonne-energie. Voor zonnepanelen kunt u een subsidievergoeding krijgen uit de Subsidie Duurzame Energieregeling. Raadpleeg de website van het RVO voor meer informatie.

Wat kosten zonnepanelen?

Als u zonnepanelen besluit aan te schaffen dan moet u denken aan een richtprijs van circa €5000. U krijgt hiervoor 16 zonnepanelen en met deze zonnepanelen kunt u mits de zon het toelaat ongeveer 4000 kilowattuur energie opwekken. De terugverdientijd hangt wel samen met de huidige energieprijzen. Hoe lager de energieprijs des te langer de terugverdientijd word. Wel is het zo dat u uw eigen energieleverancier wordt en wekt u meer op dan u eigenlijk verbruikt? Dan krijgt u daarvoor betaald.

Zonneboiler voor verwarmen van water en woning

Voor de verwarming in huis kunt u een zonneboiler gebruiken. De zonneboiler transporteert dan de warmte middels buizen door uw huis heen. Dit kan een gasaansluiting in principe vervangen. U dient dan wel een combinatie systeem te gebruiken. Want in eerste instantie is de zonneboiler bedoeld om de woning te verwarmen. Voor een goede opbrengst aan zonne-energie dienen uw zonnepanelen goed geplaatst te zijn, dit geldt dus ook voor de collectoren van uw zonneboiler. De beste opbrengst wordt verkregen bij een hellingshoek die 36 graden is. De aanschaf van een zonneboiler is wel kostbaar maar ook daar heeft de overheid subsidie’s voor.

Geschiedenis zonnepanelen en zonne-energie

Meer dan honderd jaar terug werden zonnepanelen al ontdekt. De Fysicus Antoine Becquerel ontdekt in 1839 al het fotovoltaïsche effect dat zonlicht had. Eind 1800 werd dan ook de eerste zonnecel geproduceerd. Maar voor die tijd waren er ook voldoende wetenschappers die constant bezig waren met het fenomeen zonne-energie. Pas eind jaren 90 werd er in Nederland op grotere schaal geëxperimenteerd met zonnepanelen. Toentertijd waren zonnepanelen redelijk duur en niet toegankelijk voor de gewone consument. Dat is tegenwoordig niet meer zo. De prijzen voor zonnepanelen zijn met meer dan 80% goedkoper geworden. Ook kunnen huishoudens tegenwoordig zonnepanelen huren.

Duitse zonnestroom

Duitsland heeft de afgelopen jaren ontzettend veel geïnvesteerd in zonneparken, door heel het land zie je zonneparken gesitueerd op weides. Het aanbod aan groene stroom in Duitsland is dan ook ruim voldoende. Het overschot ervan word ingekocht door de Nederlandse energieleveranciers. En niet alleen Duitsland maar ook grootheden zoals China, India, Marokko produceren veel zonnestroom. Het grootste zonnepark ter wereld staat zelfs in China.

Zonne-energie wordt al eeuwen gebruikt

Wist u bijvoorbeeld dat er al heel lang gebruik word gemaakt van de zon? Griekenland en andere landen rondom de zee maakten er al gebruik van. Bekijk de huizen maar eens in warme landen de kleur is meestal wit. Zij wisten toen al dat wit de warmte weerkaatst en dat is een vorm van zonne-energie. Zij maken op een handige manier gebruik van de zon. Zonne-energie is dan ook één van de schone vormen van energie die het opneemt tegen grijze energie. We maken nu nog gebruik van de fossiele brandstoffen die onze aarde ons nog leveren kan. Maar tegen de tijd dat deze grondstoffen op zijn zullen we al overgestapt zijn op duurzame energie.

Nederland en zonne-energie

Zonne-energie kan dus opgewekt worden met behulp van zonlicht. In Nederland wekken we ook zonne-energie op maar in veel mindere mate dan een land als Duitsland of Marokko. Dit komt omdat wij minder zonuren per dag hebben dan de zuidelijker gelegen landen. Nederland moet het hebben van de opwek van windenergie. Wij hebben dan minder zon maar des te meer wind. In kleine hoeveelheden word er wel zonne-energie aangeboden door de energieleveranciers. Als u echt zonne-energie wilt afnemen dan kunt u overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. U wekt dan uw eigen zonne-energie op, in de uren waarop er geen zonlicht is krijgt u energie van de energieleverancier geleverd. U kunt de btw op de aanschafprijs weer terugvragen via de belastingaangifte dus dat is ook mooi meegenomen.