Windenergie als energiebron

Windenergie is voor Nederland de belangrijkste energiebron. Windenergie is duurzaam omdat er energie wordt opgewekt met behulp van de wind. Als windland kunnen we dan ook ruim voldoende energie opwekken. De consumentenmarkt in Nederland kan op grote schaal kiezen voor windenergie. Bijna alle energieleveranciers leveren dan ook windenergie. De ene meer dan de andere omdat hun focus bij een ander duurzaam product ligt.

Bijna elke energieleverancier levert wel windenergie

De grote energiebedrijven zoals Nuon, Essent, Eneco en Greenchoice leveren windenergie. Ook de overige energiebedrijven leveren windenergie maar ook grijze energie, en in kleine percentages zonne-energie of waterkracht energie. Wanneer we een energievergelijking bekijken zien we vaak energiecontracten met windenergie voorbijkomen. Door het stroometiket te raadplegen kunnen we ook zien hoe hoog het percentage aan windenergie is.

Check het stroometiket

Elke energieleverancier heeft een stroometiket waarin zij vermelden welke soort energie zij leveren. Zo kan een bepaalde energieleverancier maar 7% aan windenergie leveren maar wel weer 91% aan biomassa energie. Wanneer u links in het scherm kijkt ziet u onder kop duurzaamheid wat u kunt aanvinken. Wilt u alleen duurzame energieleveranciers? Dan worden enkel groene stroom producten getoond, dit kan een mix zijn van verschillende duurzame energiebronnen. Vinkt u alleen stroom van windmolens aan? Dan krijgt u dus alleen windenergie aanbiedingen te zien.

Is het Nederlandse windenergie of afkomstig uit het buitenland?

Onder de aanbieding staat dan vermeld of het 100% Nederlandse windstroom betreft. Als dit er niet bij staat dan kan het windenergie uit het buitenland zijn. De energieleverancier heeft in dat geval garantie’s van oorsprong ingekocht. Wist u bijvoorbeeld dat de CO2 uitstoot flink lager is bij windenergie? Deze uitstoot ligt tot 50 keer lager dan bij de opwek van grijze energie. Nu denkt u hoe kan dat want windenergie is toch een schone bron? De windmolens veroorzaken wel wat aan CO2 uitstoot want ze moeten onderhouden worden.

CO2 reductie bij windenergie

Het gebruik van windenergie of een andere vorm van schone energie heeft de voorkeur omdat dit CO2 reduceert. Er moet de komende jaren meer aan duurzame energieproductie bijkomen. De reden daarvan is simpel: we moeten de afhankelijkheid van grijze energie verkleinen. En uiteindelijk moeten we helemaal geen vervuilende energie gebruiken. Daarvoor is meer productie nodig en dus ook meer windmolens. Omwonenden die te maken krijgen met een windmolen zijn daar meestal tegen.

Hoeveel Nederlandse huishoudens gebruiken windenergie?

Kritiek of niet als we willen dat Nederland verduurzaamd dan zullen er toch extra windparken moeten worden gebouwd. Het beste zou zijn om deze op zee te bouwen. Maar dit kan ook niet overal. De capaciteit aan Nederlandse windenergie kan nu al 2.5 miljoen huishoudens voorzien van energie. Wordt die capaciteit vergroot dan kunnen er nog meer huishoudens in hun energiebehoefte worden voorzien.

Neem een voorbeeld aan Scandinavië

In het Scandinavische gebied is het gebruik van duurzame energie een stuk groter. Daar word namelijk ook veel windenergie opgewekt zodat er meer huishoudens van kunnen profiteren. Nederland is maar klein vergeleken met die landen en toch produceren we nog meer een minimaal percentage aan duurzame energie. Daarom is in het Energieakkoord ook vastgelegd dat Nederland in 2020 in ieder geval 14% aan duurzame energie moet opwekken. Nog altijd een mager percentage maar een stap in de goede richting.

Overstappen naar een energieleverancier die windenergie levert

De wens is om in 2050 volledig gebruik te kunnen maken van duurzame energie. Dat is een groot streven en daarvoor zal nogal wat werk moeten worden verzet. Met onze energievergelijker vindt u binnen een mum van tijd energieleveranciers die windenergie bieden. Overstappen naar een duurzame energieleverancier via Energieprijzen-vergelijken.nl kan elke dag. Dus waarom start u niet alvast met windenergie vergelijken en bereken meteen uw voordeel.