Wat is blauwe energie en hoe werkt het?

Duurzame energie wordt steeds belangrijker in Nederland. Er komen ook steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar. Zo is oranje stroom erg populair (groene energie, welke is opgewekt in Nederland). Blauwe energie krijgt ook zijn opmars. Wat is blauwe energie en hoe werkt het? U leest het in dit artikel.

Wat is blauwe energie?

Blauwe energie wordt opgewekt uit water. Nederland grenst in het westen aan het water en beschikt over zowel zoet als zout water. Daarmee hebben we ook een perfect land voor de opwekking van blauwe energie. De twee soorten water vormen namelijk samen de basis voor het opwekken van deze energie. In de jaren ’70 deed men al de eerste onderzoeken met betrekking tot blauwe energie. De testprojecten gingen van start in de jaren ’90. In 2009 begon Noorwegen als eerste land met het project. Men opende een blauwe energiecentrale in Oslofjord bij Tofte.

Hoe werkt het?

Zoet en zout water zijn de twee belangrijke ingrediënten in het proces. Er wordt daarmee gebruik gemaakt van twee soorten membranen. Het eerste type verhuist de positief geladen deeltjes van het zoute water (de zogeheten ‘natriumionen’) naar het zoete water. Andersom werkt het precies hetzelfde. Echter verhuizen nu de negatief geladen deeltjes naar het zoute water (de zogeheten ‘choloride-ionen’). Als deze twee deeltjes worden samengevoegd, ontstaat er een elektrisch geladen stroom. In feite kunt u het vergelijken met de werking van een batterij. Ook een batterij heeft immers een plus (positief) en een min (negatief).

De mogelijkheden energie in Nederland

Het opwekken van blauwe energie in Nederland is goed mogelijk. Immers beschikt Nederland over zowel zoet als zout water. Zout water komt uit de Waddenzee, terwijl zoet water uit het IJsselmeer komt. In november 2014 werd daarom ook de eerste blauwe energiecentrale gebouwd. Men probeert dit nu nog verder uit te bouwen.

Wat zijn de voordelen?

Deze energievorm kent meerdere voordelen. Energie uit water is in eerste instantie een van de meest duurzame vormen die er bestaat. Immers komen er geen broeikassen vrij bij het proces. Bovendien gaat het water niet op. Ook is men niet afhankelijk van het weer, wat wel het geval is bij zonne-energie of windenergie. Wind en zon zijn immers niet altijd beschikbaar, terwijl water altijd aanwezig is.

Helaas is blauwe energie nog maar beperkt beschikbaar. Tot die tijd kunt u natuurlijk wel een andere duurzame energievorm afnemen. U kunt gemakkelijk energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Als u écht wilt besparen, kunt u een jaarcontract afnemen. Na een jaar weer overstappen loont het meest.