Moet u een boete betalen als u het energiecontract vroegtijdig beëindigd?

Het antwoord daarop is: ja u moet een boete betalen bij het vroegtijdig beëindigen. Wij gaan afspraken aan bij het sluiten van een energiecontract. En daar hoort ook de looptijd bij. In uw overeengekomen contract staat namelijk de looptijd vermeld. Houdt u hier aan zodat u geen boete riskeert. Soms vindt een consument het allemaal te lang duren. Maar besef wel dat u die keuze toentertijd heeft gemaakt. Ons advies luidt dan ook: Kies voor een jaar contract. Dan is overstappen vrij snel weer mogelijk.

Uw energieleverancier vermeldt op de website de hoogte van de boetes. Maar wij zetten de boetes ook even uiteen voor u.

  • € 25 per product wanneer het contract stilzwijgend is verlengd,
  • € 50 per product voor een contract met een resterende looptijd van minder dan 1,5 jaar,
  • € 75 per product voor een contract met een resterende looptijd van tussen de 1,5 en 2 jaar,
  • € 100 per product voor een contract met een resterende looptijd van tussen de 2 en 2,5 jaar,
  • € 125 per product met resterende looptijd van meer dan 2,5 jaar.

Een overstapboete voorkomen

Dit wilt u natuurlijk voorkomen dus is het het beste dat u netjes uw energiecontract afmaakt. Sommigen laten zich overhalen tot het aangaan van een langdurig contract. Besef dat u de baas bent en dat niemand anders de keuze hoeft te maken. Hoe aantrekkelijk is een vijfjarig of driejarig contract? Welke korting krijgt u daarbij? De kortingen bij een éénjarig contract zijn veelal aantrekkelijker. Wat ook belangrijk is: laat u zich niets wijsmaken. Als u zelf energie vergelijken gaat dan ziet u vanzelf wat er mogelijk is.

Laat u zich niets aanpraten

Bangmakerij zoals: O maar de energiekosten zullen heel duur worden etcetera. De prijzen voor stroom zijn juist gedaald. En ook al zijn de gasprijzen duurder geworden. Er is altijd een mogelijkheid om te besparen. En dat kan prima met een éénjarig energiecontract. Als u nagaat dat u elk jaar minimaal €250 kan besparen, vermenigvuldig dit dan met drie of vijf jaar. Krijgt u een korting van €750 of €1000 bij het langdurige contract? Nee zo ver gaat een energieleverancier niet. Dus dan hoeft u ook niet te kiezen voor een enorm lange looptijd.

Vroegtijdig energieprijzen vergelijken

Begin maar met energieprijzen vergelijken en u ziet direct hoeveel u in één jaar besparen kunt. Stap vervolgens over en uw voorschotkosten zullen lager worden. Als de maanden weer voorbij zijn gevlogen is het alweer tijd voor een nieuwe prijsvergelijking. U herhaalt gewoon elk jaar dezelfde stappen. En dan bespaart u ook elk jaar weer op uw energiekosten.