Vast of variabel tarief: waar kies ik voor?

Als u een nieuw energiecontract gaat afsluiten, kunt u kiezen uit een vast of variabel energietarief. Wat is het voordeligst en waar kunt u het beste voor kiezen? U leest het in dit artikel.

Vaste tarieven

Tijdens uw contract kunnen de vaste tarieven niet wijzigen. Deze liggen namelijk gedurende de looptijd van uw contract vast. Echter veranderen de energietarieven doorgaans maandelijks. In sommige gevallen per kwartaal. Het moment van afsluiten kan dus erg bepalend zijn in het tarief dat u betaalt.

Variabele tarieven

Ook heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor het vaste tarief. Dit tarief verandert doorgaans halfjaarlijks: per 1 januari en per 1 juli. Het muntje kan beide kanten opvallen: het kan duurder worden, maar ook goedkoper. U bent in principe maar zelden goedkoper uit, dus het advies om te kiezen voor een vast tarief. Als de tarieven namelijk stijgen, zit u wel vast aan het nieuwe, hogere tarief. Dat geeft meer onzekerheid.

Vast of variabel tarief? Vast is vaak voordeliger

Over het algemeen is het vaste tarief doorgaans voordeliger. Uiteraard hangt het volledige energietarief ook nog af van andere factoren. Zo betaalt u onder andere ook energiebelasting en een bepaalde prijs per kWh. Laatstgenoemde verschilt per energieleverancier. Om die reden is het ook belangrijk dat u energieleveranciers met elkaar vergelijkt.

Vast of variabel tarief

Raadpleeg de vergelijkingstool

Als u energie vergelijken gaat, kunt u gemakkelijk aangeven of u wilt kiezen voor een vast of variabel tarief. De jaarkosten geven een goede indicatie van de kosten. Het is ook het meest verstandigst om maximaal een jaar bij eenzelfde energieleverancier te blijven. Op die manier profiteert u het meeste van energieaanbiedingen en welkomstkortingen. Vaak is een langdurig contract duurder, omdat u minder profiteert van welkomstaanbiedingen. Het nadeel bij een eenjarig contract is echter wel dat u na een jaar weer moet overstappen.

Welkomstkorting geldt alleen bij vaste contracten

Als u een direct opzegbaar contract kiest, kunt u geen aanspraak maken op welkomstkortingen. Ook om die reden is het belangrijk om te kiezen voor een eenjarige variant. De welkomstaanbieding kan soms een voordeel opleveren tot maar liefst 250 euro. Dat is ontzettend veel geld, wat u gemakkelijk kunt besparen met slechts een paar klikken op de knop.

Het beste overstapmoment

U kunt overstappen wanneer u beschikt over een contract voor onbepaalde tijd. Tevens kunt u overstappen, indien uw contract binnen zes weken afloopt. U heeft namelijk nog te maken met een maand opzegtermijn en 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Uw nieuwe energiecontract gaat pas in op het moment dat uw oude contract afloopt.