Thuis energie besparen

Thuis energie besparen kan u veel geld besparen als u let op o.a. uw energieverbruik. U kunt snel energie besparen tijdens het koken en het wassen, maar u kunt thuis ook energie besparen door rekening te houden met sluipverbruikers zoals telefoonladers, standbytijd van de tv en computer. Er zijn diverse eenvoudige manieren om van thuis uit energie te besparen. Hierbij geven we u graag een aantal tips mee, die u op termijn veel geld opleveren. Doe er uw voordeel mee!

Let op A-labels

Tegenwoordig is het niet moeilijk om te achterhalen hoeveel energie apparaten verbruiken. Waar u het best eerst en vooral aandacht aan schenkt zijn A-labels. Dit zijn officiële labels die enkel worden toegekend aan apparaten die zeer zuinig werken. Energie besparen wordt op deze manier meteen een stuk gemakkelijker!

Thuis Energie besparen met de wasmachine en de droger

Eerst en vooral, maak gebruik van de wasmachine als het toestel helemaal vol zit. Het is zonde om het op te zetten, als het nog maar halfvol zit. Het kost te veel energie om telkens opnieuw slechts een halve was te draaien. Dat is het niet waard als u energie wil besparen van thuis uit! Tegenwoordig zijn de meeste modellen voldoende uitgerust en technisch in orde om een goede was te garanderen op slechts 40 graden Celsius.

Energie besparen wordt op die manier opnieuw een stuk gemakkelijker. Ten slotte geldt nog steeds de regel dat als u de was buiten kunt ophangen, u dit best doet. Kiest u er toch voor om gebruik te maken van de droger of laten de weersomstandigheden het helemaal niet toe, dan dient u de was eerst goed te centrifugeren. Hierdoor hoeft de droger minder lang te draaien en bent u dus uiteindelijk minder geld kwijt. Tegelijk geniet u van de garantie op een optimaal resultaat!

Thuis Energie besparen tijdens het koken

U kunt ook veel energie besparen tijdens het koken. Neemt u eerder een snelkookpan om uw groenten in klaar te maken, dan geniet van een lager verbruik. Daarnaast speelt de grootte van de pannen ook een rol. Te grote pannen verbruiken namelijk een stuk meer. Tegelijk dient u er nauwlettend op toe te zien dat u de pannen goed op het vuur plaatst, zodat het voedsel met de juiste snelheid wordt bereid en u niet te veel tijd verliest achter het fornuis. Ten slotte is het van belang om erop te letten dat u niet te veel water gebruikt tijdens het koken. De reden daarvoor is dat het bij een teveel aan water te lang duurt, voordat het water werkelijk op temperatuur is.

Thuis Energie besparen met de koelkast

Haalt u iets uit de koelkast, let er dan op dat u de deur zo kort mogelijk openhoudt. Het spreekt voor zich dat de koelkast niet volledig tot haar recht komt, als u op deze manier warmere lucht binnenlaat. Ook is het goed om een ruimte van minimaal 10cm tussen de muur en de achterzijde van de koelkast te houden, waardoor de warmte een stuk gemakkelijker weg kan. Zorg er bovendien voor dat u de koelkast niet de hele dag in de zon of te dicht bij de verwarming plaatst. Doet u dit wel, dan moet de koelkast hogere prestaties leveren. Het spreekt voor zich dat meer energie kost en dit zorgt meteen voor een hogere energierekening. Als u een product uit de ijskast neemt en deze graag wil ontdooien, dan kunt u dit het best even in de koelkast plaatst. De kou die vrijkomt, tijdens het ontdooien, wordt door de koelkast opnieuw gebruikt.  Energie besparen met uw koelkast is dus niet moeilijk, mits u aandacht besteedt aan de zojuist besproken punten.

Thuis Energie besparen met lampen

Beschikt u over een lamp met een dimmer, houdt er dan rekening mee dat deze ook stroom verbruikt als de lamp uit is. Wilt u dit graag voorkomen, plaats dan best een aan- en uitschakelaar tussen de dimmer en het stopcontact. Het allerbeste is dat u de stekker uit het stopcontact haalt. Dat is een regel die in elk geval van toepassing is. Geen energieverbruik = geen energiekosten.

Thuis Energie besparen met tv, computer en oplader

Hoewel mensen daar ooit anders over denken, is het een feit dat apparaten die op stand-by staan nog steeds energie verbruiken. Een zeer vervelende gewoonte die u een hoge energierekening kan opleveren. Zorg er dus voor dat u alle apparaten uitschakelt, als u eenmaal gaat slapen. Let erop dat zelfs de kleinste apparaten, zoals een oplader van een tandenborstel, stroom verbruiken wanneer ze ongebruikt met het stopcontact zijn verbonden. Ben u dus niet meteen van plan om een apparaat op te laden, haal het dan uit het stopcontact. Zelfs als u de computer, printer of faxapparaat afsluit, maar ze nog steeds met het stopcontact zijn verbonden, verbruiken ze energie. Een handige tip om energie te besparen via deze weg is een verlengsnoer aanschaffen en die ’s avonds uit het stopcontact halen. Doe er uw voordeel mee!

Thuis energie besparen

Thuis energie besparen is met de bovenstaande punten dus helemaal niet moeilijk. Het is zoals men zegt “Een fluitje van een cent”. Energieprijzen-vergelijken.nl wil u graag helpen met energie besparen. U kunt bijvoorbeeld ook overwegen om de energieprijzen te vergelijken van energieleveranciers. Op die manier kunt u zien welke energieleverancier de goedkoopste is en hoeveel u kan besparen met een eventuele overstap.

Energieprijzen vergelijken

Met de onderstaande vergelijkingstool kunt u de energieprijzen vergelijken van alle energieleveranciers en direct overstappen.