Stroom vergelijken

Wilt u ook graag besparen op uw energierekening? Start dan met stroom vergelijken en bespaar honderden euro’s per jaar! Vul uw postcode en verbruik in, zodat de onderstaande vergelijkingstool de goedkoopste energieaanbieder bovenaan kan plaatsen. Indien gewenst kunt u nog filteren op duurzaamheid, looptijd contract, vast of variabel energietarief of aanbieder.

Waarom stroom vergelijken?

Stroom vergelijken kent vele voordelen, maar het grootste voordeel is als volgt: een flinke besparing op uw energielasten. Door jaarlijks over te stappen naar een nieuwe energieaanbieder, kunt u honderden euro’s besparen. Met dat geld kunt u weer andere leuke dingen doen, zoals een dagje weg of een korte vakantie. Het geld is altijd beter besteed dan bij de energiemaatschappij.

Hoeveel kan ik besparen?

De besparingen lopen flink uiteen: een gemiddeld gezin bespaart circa 285 euro. Dat is al ontzettend veel geld. Echter bespaart een groter gezin vaak nog veel meer: het verschil kan oplopen tot wel circa 450 euro per jaar.

Hoe werkt de besparing?

Het klinkt natuurlijk gek, dat u zoveel geld kunt besparen door simpelweg over te stappen naar een nieuwe aanbieder. Echter is dat gemakkelijk te verklaren. U profiteert namelijk van welkomstaanbiedingen en welkomstacties. Zo biedt de ene energiemaatschappij de eerste maanden korting op het tarief, biedt de andere aanbieder een gratis cashback korting en krijgt u van de andere leverancier een gratis iPad. In het overzicht kunt u exact bekijken wat u krijgt. Over het algemeen wordt er het vaakst gekozen voor een cashback korting op een korting op basis van uw verbruik de eerste maanden.

Vul uw postcode en verbruik in voor een gepersonaliseerd overzicht

Als u stroom vergelijken gaat, kunt u uw postcode en verbruik invoeren. Op basis van uw ingevoerde gegevens wordt het overzicht vervolgens gepersonaliseerd. Niet iedere energiemaatschappij is in iedere regio beschikbaar. Dat is de reden waarom er om uw postcode wordt gevraagd. Daarnaast speelt het verbruik mee in de energietarieven. Indien u uw verbruik niet weet, kunt u uw gezinsgrootte doorgeven. Op basis daarvan wordt er dan een schatting gemaakt.

Kiest u voor een duurzame energieleverancier?

Indien u wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier, kunt u ervoor kiezen om over te stappen naar een duurzame leverancier. Duurzame stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Deze zijn niet of nauwelijks schadelijk voor het milieu, waardoor u uw steentje bijdraagt aan een beter milieu. In sommige gevallen is een duurzame energieleverancier iets duurder, maar dat hoeft niet altijd. Het aantal fossiele brandstoffen raakt namelijk steeds schaarser, waardoor de prijs ook omhoog gaat. Daarentegen zijn er steeds meer duurzame alternatieven, waaronder zonne-energie, windenergie en waterkrachtenergie.

Wat is CO2-compenseerd gas?

In het overzicht ziet u ook CO2-gecompenseerd gas staan. Dit betreft wel gewoon aardgas, maar er wordt geïnvesteerd in duurzame projecten met een deel van de omzet. Daarnaast worden er bomen geplant van het geld. Op die manier wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd. Het is nog niet écht duurzaam, maar helaas is er momenteel geen beter alternatief. De ontwikkelingen met betrekking tot de opwekking van groen gas zijn helaas nog beperkt. Hopelijk komt daar in de nabije toekomst verandering in.

stroom vergelijken

Kies voor de juiste contractduur

In de rekentool kunt u kiezen voor drie contracttypen: een eenjarig, een driejarig of een direct opzegbaar contract. In de regel is een eenjarig contract het meest voordelig. Dat heeft ermee te maken dat u na een jaar weer kunt overstappen, waardoor u ook ieder jaar weer kunt profiteren van nieuwe aanbiedingen. In verhouding krijgt u minder korting, indien u kiest voor een driejarig contract. U ontvangt vrijwel geen korting bij een direct opzegbaar contract, omdat u immers direct weer kunt overstappen naar een nieuwe aanbieder. Een cashback korting zou dan ook niet reëel zijn, mits u hier vooralsnog voor een langere periode blijft. Een eenjarig contract heeft daarom altijd de voorkeur.

Kiezen tussen een variabel of vast energietarief

Als u stroom vergelijken gaat, kunt u ook nog kiezen tussen een variabel of vast energietarief. Zoals de termen al doen vermoeden, staat een vast tarief gedurende de looptijd vast. Een variabel tarief kan echter verschillende gedurende de looptijd. In de regel veranderen deze tarieven halfjaarlijks: per 1 januari en per 1 juli. Deze prijs is afhankelijk van de olieprijs: indien deze stijgt, stijgt ook het energietarief. Als deze daalt, daalt ook het energietarief. Het blijft dus altijd een beetje gokken. Als u wilt kiezen voor zekerheid, kunt u het beste kiezen voor een vast tarief.

Wanneer kan ik overstappen?

Overstappen is niet op ieder moment mogelijk. Het is daarom altijd belangrijk dat u uw huidige energiecontract erbij pakt. Hierop staat beschreven wanneer uw huidige contract afloopt. Indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur, kunt u direct overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Mocht uw contract aflopen binnen zes weken, kunt u ook direct overstappen. U kunt namelijk rekening houden met de wettelijke opzegtermijn van 14 kalenderdagen en een maand opzegtermijn. Op die manier loopt uw nieuwe contract naadloos door op uw oude contract.

Mocht u nog een contract hebben voor een bepaalde duur, kan het verstandig zijn om eerst nog even te wachten met overstappen. U riskeert namelijk een overstapboete, indien u te vroeg overstapt. U kunt ervoor kiezen om zes maanden van tevoren te starten met stroom vergelijken. Echter is het dan wel van groot belang dat u aangeeft dat u het contract pas over zes maanden wilt laten ingaan, anders wordt de overstapboete vooralsnog in rekening gebracht omdat u dan te vroeg overstapt.

Ik wil graag overstappen, hoe werkt dit?

Overstappen is tegenwoordig erg eenvoudig. Met behulp van onze energievergelijker kunt u stroom vergelijken. Het is belangrijk dat u uw postcode en verbruik invoert. Op basis van de ingevoerde gegevens gaat de rekentool voor u aan de slag. Deze gegevens worden verstuurd via een beveiligde verbinding en kunnen daarmee niet onderschept worden door derden. Vervolgens staat de goedkoopste energiemaatschappij altijd bovenaan. Eventueel kunt u nog verder filteren op basis van uw wensen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een duurzame energieleverancier of voor een bepaalde looptijd. Indien u uw geschikte energieleverancier hebt gevonden, kunt u klikken op de oranje knop. U wordt nu doorgeleid naar de website van de energieleverancier naar keuze.

Op de website van de energiemaatschappij kunt u uw gegevens invoeren. U geeft hier onder andere wat uw NAW-gegevens zijn en wie uw huidige energiemaatschappij is. Vervolgens kunt u gemakkelijk en snel uw nieuwe contract afsluiten. U ontvangt dan binnen enkele dagen een pakket in huis. Op het moment dat u de bevestiging ontvangt, heeft u nog 14 kalenderdagen om de bestelling te annuleren. Dit geldt voor zowel een telefonische als een online bestelling. Na deze periode vragen beide energiemaatschappijen de meterstand op. Deze heeft uw oude leverancier nodig voor de eindafrekening. Uw nieuwe energiemaatschappij heeft deze nodig om het termijnbedrag vast te stellen.

Uw overstap duurt in totaal circa vier tot zes weken, rekening houdend met de wettelijke bedenktermijn en de opzegtermijn. U zult nooit zonder gas en stroom komen te zitten, omdat de energiemaatschappijen met elkaar afstemmen wanneer zij het stokje van elkaar overnemen. U wordt hiervan op de hoogte gesteld.

Hulp nodig?

Wilt u graag stroom vergelijken, maar heeft u toch nog enige vragen? Stuur ons dan gerust een bericht. Onze klantenservice is doordeweeks bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur en helpt u graag. Geen vraag is te gek: dus stel uw vragen gerust. We horen graag van u.