Protesten om hoge energieprijzen in België

De Belgische minister Johan Vande Lanotte (Economische Zaken) heeft bedrijven opgeroepen te protesteren tegen de hoge energieprijzen van de energiemaatschappijen Electrabel en Luminus. De klanten moeten volgens de minister niet akkoord gaan met de prijsstijging voor gas en een klacht indienen.

Het advies van minister Johan Vande Lanotte (Economische Zaken) is gekomen doordat de regering besloot de prijs van gas en elektriciteit te bevriezen van 1 april tot 31 december. Door een juridische spitsvondigheid hebben Electrabel en Luminus op het laatste moment de gasprijzen weten te verhogen, meldden Vlaamse media vrijdag.

Vande Lanotte noemt de verhoging in strijd met de wet. Hij dreigt met juridische stappen. Voor particulieren is de stijging pas op hun jaarlijkse afrekening zichtbaar. Hierdoor krijgen de particulieren het idee dat de energierekening niet hoger is geworden. Pas nadat zij de jaarafrekening hebben ontvangen zien zij de verhoging van de energieprijzen. dit betekent dat veel mensen moeten bijbetalen terwijl het energieverbruik gelijk is gebleven.