Overstappen van energieleverancier

Wilt u graag online overstappen van energieleverancier? Indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur is dat een verstandige keuze. U kunt namelijk flink besparen. Met behulp van de onderstaande energievergelijker is energie vergelijken gemakkelijker dan ooit. Vul uw postcode en huisnummer in en ontvang direct een helder overzicht met de verschillende tarieven en acties per aanbieder. De goedkoopste energiemaatschappij voor uw situatie staat altijd bovenaan.

Waarom overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier kan een verstandige keuze zijn, indien u beschikt over een contract van onbepaalde duur. Ook als uw contract binnen zes weken afloopt, kan het raadzaam zijn om over te stappen. U kunt dan namelijk profiteren van diverse welkomstaanbiedingen en –acties.

Welke welkomstaanbiedingen en –acties zijn er?

Als u wilt overstappen, kunt u profiteren van diverse welkomstaanbiedingen en welkomstacties. Zo geeft de ene energiemaatschappij een flinke cashback korting, geeft de ander een welkomstkorting gedurende de eerste maanden of krijgt u bijvoorbeeld een gratis iPad cadeau. Als bestaande klant bij een energieaanbieder profiteert u helaas niet van deze acties. U ontvangt hooguit een kleine ‘verlengingsbonus’. Het verschil is echter enorm groot. Overstappen van energieleverancier loont dan ook altijd, indien u beschikt over een contract van onbepaalde duur.

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier kan niet op ieder moment. Indien u nog een lopend contract heeft, en deze loopt niet af binnen zes weken, kunt u beter nog even wachten met energie vergelijken. U riskeert dan namelijk een overstapboete, indien u toch overstapt. De hoogte van deze boete kan verschillen per aanbieder. Optioneel kunt u aangeven bij uw nieuwe energiemaatschappij dat u het contract pas later wilt laten ingaan. Dat kan bij de meeste energiemaatschappijen tot maximaal zes maanden.

Indien u echter wel beschikt over een contract van onbepaalde duur, kunt u direct overstappen van energieleverancier. Ook indien uw contract binnen zes weken afloopt, kunt u starten met vergelijken.

Hoeveel kunt u besparen met de overstap?

Als u gaat overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij, kunt u flink besparen. Gemiddeld is er een besparing van maar liefst 285 euro op jaarbasis. Echter zien grote gezinnen een nog veel grotere besparing. Het voordeel kan wel oplopen tot circa 450 euro. Dat is ontzettend veel geld. Daar kunt u weer andere leuke dingen van doen.

Hoe werkt de vergelijkingstool?

De vergelijkingstool werkt ontzettend gemakkelijk. U vult als eerste uw postcode en huisnummer in. Deze zijn nodig om uw woonadres te bepalen. Niet iedere energieleverancier is namelijk beschikbaar in iedere regio. Daarom wordt er naar deze gegevens gevraagd.

Daarnaast dient u uw verbruik in te vullen. Op basis van uw verbruik toont de rekentool actuele prijzen. Indien u dit niet invult, worden er gemiddelde prijzen getoond. Mocht u het verbruik niet weten, kunt u er ook voor kiezen om uw gezinsgrootte door te geven. Op basis daarvan wordt er dan een schatting gemaakt. Vervolgens kunt u nog filteren op duurzaamheid, type contract, looptijd contract of aanbieder. Dat hoeft echter niet. Hieronder beschrijven we de verschillende filters van de vergelijkingstool.

Overstappen van energieleverancier

Een duurzame energieleverancier

Indien gewenst kunt u kiezen voor een duurzame energieleverancier. Duurzame energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen, waaronder zonnepanelen, windmolens of waterkrachtcentrales. Tijdens de opwekking wordt er geen schade ‘aangericht’ aan het milieu. Dat is wel het geval bij fossiele brandstoffen. Hier komt veel CO2 bij vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Bovendien zijn fossiele brandstoffen niet ongelimiteerd beschikbaar. Men is daarom op zoek gegaan naar duurzame alternatieven. Deze zijn er tegenwoordig voldoende en daarom wordt het ook steeds goedkoper om te kiezen voor een groene leverancier.

In het overzicht kunt u aangeven of u een duurzame energieleverancier wilt. Door te filteren, filtert u de grijze energieleveranciers uit het overzicht. U kunt ook nog heel specifiek kiezen voor stroom van zonnepanelen of stroom van zonnepanelen. Tot slot kunt u nog filteren op groene stroom uit Nederland. Als u er bijvoorbeeld zeker van wilt zien dat uw stroom uit Nederland komt, is dit een aanrader.

CO2-gecompenseerd gas, wat betekent dat?

Onder het kopje duurzaamheid staat ook CO2-gecompenseerd gas genoteerd. Dit behoeft waarschijnlijk nog enige uitleg. Het betreft hier wel gewoon grijze aardgas, maar de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in duurzame projecten. Helaas is de ontwikkeling in groene gas, ook wel biogas, nog gestaag. Dit is helaas nog te prijzig om dit op grote schaal te produceren. Hopelijk vinden daar zoveel mogelijk ontwikkelingen in plaats de aankomende jaren.

Looptijd van uw contract uitkiezen

In de filters treft u drie soorten looptijd: 1 jaar, 3 jaar en direct opzegbaar. Het is altijd het meest verstandig om te kiezen voor een eenjarig contract. Door te kiezen voor een jaarcontract, kunt u volgend jaar weer overstappen van energieleverancier. Dan kunt u volgend jaar nogmaals profiteren van welkomstaanbiedingen en welkomstacties. In verhouding profiteert u daar minder van, indien u kiest voor een driejarig contract. Een direct opzegbaar contract is vaak het duurste.

Een vast of variabel energietarief uitkiezen

Als u gaat overstappen van energieleverancier, kunt u ook kiezen tussen een vast of variabel energietarief. Een vast energietarief blijft gedurende de looptijd van het contract hetzelfde. Een variabel energietarief kan echter wijzigen gedurende de looptijd. Dat gebeurt in de regel twee keer per jaar: per 1 januari en per 1 juli. Uw energiemaatschappij stelt u daarvan op de hoogte: dit mag niet stilzwijgend. Een variabel energietarief ligt doorgaans net iets lager dan een vast tarief. Echter kan het zijn dat het variabele tarief tussendoor omhoog gaat: dan betaalt u meer. Het kan natuurlijk ook zijn dat het tarief verder daalt: dan betaalt u nog weer minder.

Het variabel energietarief is afhankelijk van de olieprijs. Indien de olieprijs stijgt, stijgt ook het energietarief. Indien de olieprijs zakt, zakt ook het energietarief. Het blijft dus altijd min of meer een gokje. Wilt u kiezen voor zekerheid? Kies dan voor een vast tarief.

Een bepaalde aanbieder uitkiezen

Indien gewenst kunt u ook nog kiezen voor een bepaalde aanbieder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u zich vertrouwd voelt bij een bepaalde aanbieder. Dan kunt u deze aanbieder selecteren in het overzicht. U vergelijkt dan alleen prijzen van deze bepaalde aanbieder op basis van uw woonplaats en verbruik.

Hoe kan ik overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier is ontzettend gemakkelijk. U hoeft alleen maar uw postcode, huisnummer en verbruik in te voeren in de energievergelijker en u ontvangt direct een overzicht met de goedkoopste aanbieders. Indien gewenst kunt u nog filteren op duurzaamheid, looptijd contract, vast of variabel energietarief of aanbieder (zoals dat hierboven staat beschreven). Dat hoeft echter niet: u kunt ook de bovenste energiemaatschappij uitkiezen. De goedkoopste staat namelijk altijd bovenaan. Als u de juiste energieleverancier hebt gevonden, kunt u klikken op de oranje button. Vanaf dit punt verlaat u onze website en gaat u naar de website van onze partner.

Op de website van onze partner, de energiemaatschappij in kwestie, kunt u uw NAW-gegevens invoeren. Hier kunt u direct uw nieuwe contract online afsluiten. U ontvangt vervolgens een bevestiging.

14 dagen wettelijke bedenktijd

Op het moment dat u uw ontvangstbevestiging hebt ontvangen, heeft u nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Dat geldt voor zowel een telefonische als een online bestelling. Binnen deze periode kunt u uw bestelling nog kosteloos annuleren.

Energieleveranciers doen de rest!

Na de wettelijke bedenktermijn doen de energieleveranciers in principe de rest. Het enige wat u nog hoeft te doen is uw meterstanden doorgeven. Uw oude maatschappij gebruikt deze voor de eindafrekening en uw nieuwe maatschappij gebruikt deze voor de vaststelling van het termijnbedrag. Verder regelen de twee energiemaatschappijen de verdere overstap. Uiteraard wordt u daarvan netjes op de hoogte gehouden. U komt ook nooit zonder gas en stroom te zitten, omdat de twee contracten naadloos ‘in elkaar overlopen’.

Hulp nodig met overstappen van energieleverancier?

Wilt u graag overstappen van energieleverancier, maar heeft u hier nog enige hulp bij nodig? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Onze klantenservice is doordeweeks bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen. We helpen u uiteraard graag.