Overstappen van energieleverancier: Hoe het werkt

Overstappen van energieleverancier: Steeds meer mensen veranderen van energieleverancier omdat ze daarmee een hoop geld kunnen besparen. Maar hoe werkt het overstappen nu eigenlijk en hoeveel kan u besparen met een overstap.

Wanneer kunt u overstappen

Ten eerste is het goed om te weten dat u pas kan overstappen als u geen contract heeft bij een energieleverancier, althans niet zonder boete. Als u door een energieleverancier bent benaderd voor het vastzetten van de energieprijzen is het goed mogelijk dat u reeds een energiecontract heeft. Hoelang dat energiecontract duurt en wanneer u dat energiecontract hebt afgesloten bepaald of u wel of geen boete moet betalen bij een eventuele overstap. Heeft u 2 jaar geleden een energiecontract afgesloten voor 3 jaar, dan kunt u waarschijnlijk niet zonder boete overstappen.

Boete/vergoeding

Het is mogelijk dat de nieuwe energieleverancier de boete voor u betaald wanneer u wilt overstappen. Als dit het geval is, dan wordt dit duidelijk door de nieuwe energieleverancier aangegeven. Het is dus niet standaard! Kijk dit dus goed na, anders kan de goedkoopste energiemaatschappij dan ineens heel duur worden.

Elk moment overstappen

Als u een energiecontract heeft voor onbepaalde tijd dan kunt u op elk moment overstappen. Dit is het geval wanneer u geen energiecontract heeft afgesloten of daar bewust voor heeft gekozen. Hoe dan ook, kijk dit voor de zekerheid altijd goed na! Dat scheelt u een hoop administratieve rompslomp bij het overstappen.

4 weken

Het overstappen van energieleveranciers neemt ongeveer 4 weken in beslag. In die 4 weken sturen wij uw gegevens door naar de nieuwe energieleverancier en wordt uw oude energieleverancier ingelicht over de switch naar uw nieuwe energieleverancier. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. U ontvangt van beide energieleveranciers een brief over uw overstap. De oude energieleverancier stuurt u een brief mbt tot het beëindigen van de energielevering en de nieuwe energieleverancier stuurt u een bevestigingsbrief mbt de start van de levering.

14 dagen bedenktijd

Nadat u uw aanvraag hebt ingediend heeft u standaard 14 dagen bedenktijd. In die 14 dagen kunt u uw keuze nog veranderen, danwel annuleren. Als u niets doet in de eerste 14 dagen, dan wordt uw overstap in werking gezet. U kunt dan niet meer annuleren of wijzigen.