Onduidelijkheid over energieprijzen in België

Op internet verschijnen regelmatig nieuwsberichten over de energieprijzen in België. Dit heeft alles te maken met het feit dat de energieprijzen in België behoren tot de hoogste in de wereld. Hierdoor kunnen veel mensen de energierekening niet meer betalen en raken steeds meer mensen in de schulden. Om ervoor te zorgen dat de energieleveranciers Lamparis en Electrabel, maar ook andere kleinere energieleveranciers de energieprijzen niet meer omhoog zetten heeft de regering in België besloten de energieprijzen te bevriezen.

Bevriezing van de energieprijzen

Per 1 April in de bevriezing van de energieprijzen in België van kracht en kunnen energieleveranciers de energieprijzen niet langer meer opschroeven. Althans, dat dachten we. Energieleverancier Electrabel wist op slinkse wijze de energieprijzen nog op de valreep te verhogen. Dat terwijl de regering duidelijk had gemaakt dat dit juist niet mocht tot in ieder geval het einde van het jaar.

Energieprijzen toch weer omhoog?

Door de plotselinge verhoging die Electrabel had doorgevoerd is veel onduidelijkheid ontstaan over de energieprijzen. Als gevolg daarvan werd de website Vreg.be welke gebruik kan worden voor het vergelijken van de Belgische energieprijzen meer bezocht dan ooit. De website had op 1 dag zelfs meer dan 16.000 bezoekers en dat is volgens de Belgische maatstaven behoorlijk veel.

De energiemarkt komt los

Het lijkt erop dat de energiemarkt nu echt is los gebarsten nu de consumenten steeds meer bewust worden van de mogelijkheden om te besparen door over te stappen naar een andere goedkopere energieleverancier. Energieprijzen en energieleveranciers vergelijken leidt tot verbetering van producten en diensten van de aanbieders. Daarnaast worden de energieleveranciers zich bewust van het feit dat de consumenten nu weten dat zij gemakkelijk kunnen besparen.

Maatregelen

Maatregelen om de energiemarkt nog beter te laten reguleren zijn o.a. het afschaffen van de boetevergoedingen en het verbeteren van het overstapproces. Hierdoor kunnen consumenten gemakkelijker kiezen en vergelijken en daardoor optimaal profiteren van de vrije Belgische energiemarkt. Sommige Belgische energieleveranciers hebben al aangegeven de energieprijzen toch niet te verhogen. En dat is natuurlijk alleen maar goed!