NMa doet onderzoek naar Borg voor wanbetalers

De Nederlandse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar energieleveranciers die zogenaamde risicoklanten een borg laten betalen tot wel 1000 euro. Klanten die de borgsom niet kunnen betalen, worden niet door de energieleveranciers aangenomen en dat is tegen de wet.

Acceptatieplicht

Energieleveranciers hebben in Nederland een zogenaamde acceptatieplicht. Dit betekent dat iedere klant ongeacht hun geldproblemen en afkomst etc moeten accepteren als klant. Nu de energieleveranciers een borg vragen van klanten die in het verleden betalingsachterstanden hebben gehad worden niet alle klanten meer aangenomen. Energiedirect spant de kroon met een borg van maar liefst 1000 euro, daarna komt Budgetenergie die een borg vraag van maar liefst 800 euro. Geen kattepis dus.

Compensatie

Volgens de energieleveranciers is de borg nodig omdat steeds meer mensen hun energierekening niet meer betalen. Omdat energie-direct en budgetenergie zogenaamde prijsvechters zijn hebben zij vaak lagere energietarieven en die moeten niet in het beding komen doordat mensen met geldproblemen hun energie niet betalen. Zonder de borg zouden de energieleveranciers hun energierijzen moeten laten stijgen en daardoor ook extra geld moeten vragen bij ‘wel’ betalende klanten. Uiteindelijk zullen ze door de ‘niet’ betalende klanten toch hogere tarieven in rekening moeten brengen waardoor ze niet meer tot de goedkoopste energieleveranciers behoren op de Nederlandse energiemarkt. Met het vragen van een borg willen ze dit dus proberen te voorkomen.

Stijgende energieprijzen

In Nederland zijn steeds meer mensen die hun energiekosten niet meer kunnen voldoen vanwege de stijgende energieprijzen, dan wel andere stijgende kosten. Door over te stappen naar een andere energieleverancier is het mogelijk om snel veel geld te besparen op energie. De besparing kan dan al snel oplopen tot enkele honderden euros per jaar. Helaas wordt besparen of consuminderen op energie steeds moeilijker omdat mensen die in geld problemen zijn gekomen niet meer kunnen veranderen van energieleverancier vanwege de hoge waarborg.

Overstappen, of niet

Vooral mensen die nu klant zijn bij een energieleverancier die voor het te duur was, is overstappen veelvuldig aan de orde. Echter, met de waarborgsom die verschillende energieleveranciers aan het invoeren zijn is het voor mensen die recent zijn afgesloten niet meer mogelijk om zich opnieuw aan te melden bij een energieleverancier, dit betekent dus dat deze mensen buiten de spreekwoordelijke boot vallen en dus helemaal geen stroom en gas kunnen krijgen.

Energieprijzen-vergelijken.nl
Wilt u weten welke energiemaatschappij voor u de voordeligste energieprijzen biedt? Met het vergelijken van de energieprijzen weet u snel en simpel welke energieleverancier het goedkoopste is. Start nu met energieprijzen vergelijken, vindt de goedkoopste energieleverancier en verlaag uw energiekosten.