kWh prijs

Wilt u meer weten over de kWh prijs? In Nederland is de gemiddelde prijs per kWh elektriciteit € 0,20. kWh staat voor ‘kilowattuur’. Wat u precies betaalt, is voor een groot gedeelte afhankelijk van uw huidige energieleverancier. Mocht u meer betalen, kan het lonen om energieprijzen te vergelijken.

Onderdeel van de kWh prijs

De kWh prijs bestaat uit meerdere factoren. Dit wordt voor een gedeelte bepaald door de energieleverancier, maar zelf heeft u ook opties. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een vast of variabel energietarief. Indien u kiest voor laatstgenoemde, kan het tarief tweemaal per jaar veranderen: per 1 januari en per 1 juli. Dat kan zowel voordelig als nadelig zijn. Soms gaat het tarief namelijk omlaag, maar het kan ook zijn dat het tarief juist omhoog gaat. Het tarief hangt altijd samen met de olieprijs. Indien deze stijgt, stijgt ook het energietarief. Andersom geldt het uiteraard ook: daalt de olieprijs, dan daalt ook het energietarief en daarmee de kWh prijs. Daarnaast zijn er nog andere factoren waar u rekening mee moet houden.

De energiebelasting

De prijs kWh wordt voor het grootste gedeelte ingevuld door de energiebelasting. Jaarlijks wordt deze hoogte aangepast door de Rijksoverheid. Dat betekent ook dat u ieder jaar weer een ander tarief betaalt. Het tarief kan zowel stijgen als dalen.

ODE (Opslag Duurzame Energie)

Ook betaalt u een heffing: ODE, wat staat voor ‘opslag duurzame energie’. Dit is in 2013 ingevoerd om duurzame energie te stimuleren. Ieder huishouden betaalt standaard een bepaald bedrag per jaar.

Btw

Daarnaast betaalt u ook nog btw over uw energierekening. Dat betekent dat de kWh prijs dan ook tweemaal uit belasting bestaat én uit een heffing. Het totale bedrag wordt dus nog verhoogd met 21% btw.

Dubbele meter

Sommige huishoudens hebben ook een dubbele meter. Of dat bij ook van toepassing is, hangt af van uw meter. Indien u een enkele meter heeft, betaalt u altijd dezelfde kWh prijs. Heeft u echter een dubbele meter? Dan profiteert u van een gereduceerd tarief tijdens de daluren. In de piekuren ligt het tarief doorgaans iets hoger dan het standaardtarief.

Piek- en daaluren

De daluren verschillen per regio. In het weekend en op feestdagen profiteert u sowieso van het daaltarief, indien u een dubbele meter heeft. Daarnaast geniet u van het daaltarief tussen 23.00 en 07.00 uur. In Noord-Brabant en Limburg heeft men nog meer geluk: hier gaan de daluren al om 21.00 uur in. Enkele gemeenten net buiten deze provincies hebben ook zo’n ‘deal’.

Besparen op kWh prijs?

Is uw kWh prijs te hoog en wilt u graag besparen? Start dan vandaag nog met vergelijken en bespaar tot wel honderden euro’s per jaar. Met behulp van de onderstaande vergelijkingstool kunt u gemakkelijk en snel diverse energiemaatschappijen met elkaar vergelijken. Voer uw postcode en huisnummer in en vergelijk direct de maatschappijen in uw woonregio. Maak eventueel gebruik van de verschillende filters, om te filteren op duurzaamheid, contractduur of vast/variabel energietarief.

Kiest u voor een duurzame aanbieder?

Indien u wilt, kunt u ook kiezen voor een duurzame aanbieder. De kWh prijs per groene of grijze energie verschilt nauwelijks van elkaar. In sommige gevallen is de prijs kWh zelfs helemaal gelijk. U kunt daarmee voordelig uw steentje bijdragen aan het milieu, zonder daar heel veel geld voor te betalen. Groene energie wordt opgewekt uit onder andere windmolens, zonnepanelen of waterkracht. Deze natuurlijke manier van energie opwekken is niet schadelijk voor het milieu.

Looptijd contract uitkiezen

In het overzicht kunt u kiezen voor een looptijd contract. Over het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor eenjarig contract. Hiermee krijgt u over het algemene het meest korting. In verhouding krijgt u minder korting bij een driejarig contract. Een direct opzegbaar contract is bijna nooit voordeliger. Door te kiezen voor een eenjarig contract, kunt u na een jaar weer energie vergelijken en kunt u ook wederom profiteren van welkomstaanbiedingen en –kortingen.

De 100% onafhankelijke vergelijkingstool

Met behulp van de bovenstaande vergelijkingstool kunt u gemakkelijk en snel diverse energieleveranciers vergelijken. De goedkoopste energiemaatschappij met de laagste prijs kWh komt altijd bovenaan te staan. Voor ons maakt het dan ook niet uit of u kiest voor energieaanbieder A of B: het gaat ons er juist om dat u kiest voor een voordelige maatschappij.

kwh prijs prijs kwh

Wanneer kan ik overstappen?

Als u wilt overstappen, is het belangrijk dat u uw huidige contract ernaast houdt. Hierop staat beschreven wanneer uw huidige contract afloopt. Indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur, kunt u direct overstappen. Ook als uw contract binnen zes weken afloopt, kunt u direct overstappen. U heeft namelijk nog een maand opzegtermijn en twee weken bedenktijd. De totale overstap duurt dan ook circa zes weken.

Hoe werkt overstappen?

Heeft u de juiste energieleverancier gevonden? Klik dan op de oranje knop en u wordt doorverwezen naar de website van de aanbieder. Hier kunt u uw nieuwe energiecontract afsluiten. Op het moment dat u uw nieuwe energiecontract hebt afgesloten, ontvangt u hiervan een bevestiging. Vanaf dit moment heeft u nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Dan kunt u uw bestelling nog kosteloos annuleren. Na deze periode start uw maand opzegtermijn bij uw huidige aanbieder. De rest wordt voor u geregeld.

Beide energiemaatschappijen vragen nog naar uw energiestand. Deze heeft de nieuwe maatschappij nodig voor de berekening van het termijnbedrag, terwijl uw oude maatschappij deze nodig heeft voor de eindafrekening. De twee energiemaatschappijen bekijken gezamenlijk wanneer het nieuwe contract ingaat. Zo komt u nooit zonder gas en stroom te zitten. Dat is wel zo fijn om te weten als u overstapt. Op die manier kunt u flink besparen op de kWh prijs, zonder enige zorgen.

Meer weten over de prijs kWh?

Heeft u nog vragen met betrekking tot de kWh prijs? Of heeft u andere vragen over onze website? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een bericht via het contactformulier op de contactpagina. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Wij helpen u dan ook graag met al uw vragen en/of opmerkingen.