Hoeveel licht heb je nodig in huis?

De tijd dat je naar ‘watt’ keek op de verpakking van een lamp is voorbij. Tegenwoordig staat de hoeveelheid licht dat een lamp geeft in ‘lumen’ aangeduid. Hoe dat werkt en wat je nodig hebt per ruimte gaan we je uitleggen.

Met de aanduiding van het aantal lumen kun je de verschillende lampen beter vergelijken. Wist je voorheen dat je voor in de hanglamp boven de eettafel het liefst 60 watt koos en voor je mooie schemerlamp 25, is dat nu even zoeken. Watt geeft ook eigenlijk niet het licht aan maar het elektrische vermogen. Helemaal niet raar dus, dat we dat anno nu niet meer gaan gebruiken.

Soorten lampen

Hadden we vroeger alleen de gloeilamp, hebben we vandaag de dag heel wat meer keuze. Denk maar aan de halogeenlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Met lumen kun je deze lampen en de hoeveelheid licht die ze geven, veel makkelijker met elkaar vergelijken. Want elk van deze lampen gaf in watt een andere hoeveelheid licht.

Lichtstroom

Fabrikanten laten je gelukkig eerst nog wel wennen. Daarom staat er bij een ledlamp nog vaak het aantal lumen en het aantal watt vermeld op het doosje. Als we het vergelijken kun je aanhouden dat 15 watt een lichtopbrengst heeft van 100 tot 150 lumen (ook wel afgekort als lm). 25 watt komt overeen met 200 tot 300 lm, 40 watt met 400 tot 500 lm, 60 watt met 700tot 800 lm, 75 watt met 900 tot 1000 lm en 100 wat voor meer dan 1300 lm. Bij deze tabel is uitgegaan van het peertje en niet van spots. Bij een spot is namelijk de lichtbundel veel feller. Bij een spotje heb je dus ook minder lumen nodig om de plek waar de spot naartoe schijnt, te verlichten. Dat wordt vertaalt in lux maar daar gaan we je nog even niet mee vermoeien.

Het voordeel van verschillende lampen

We hoeven je vast niet uit te leggend dat een lamp van 900 lm meer energie verbruikt dan een lamp van 100 lumen. Aan het energielabel zie je dus nog steeds hoe zuinig de lamp is. Het aantal lumen gedeeld door het aantal watt bepaalt hoe efficiënt en dus energiezuinig de lamp is. Dit maakt het kiezen dus wel eenvoudiger. Moet je dan nu om minder energie te gebruiken maar standaard kiezen voor een lagere lm waarde? Nee dat hoeft niet en zou ook niet slim zijn. Want als je in de keuken aan het koken bent, wil je uiteraard wel voldoende licht hebben. En ook bij het lezen is voldoende licht een noodzaak.

De juiste lamp voor het moment

Verstandiger dan standaard voor lagere lumen te kiezen, is het kiezen maar meerdere lampen voor diverse doeleinden. Lampen zijn namelijk de sfeerbepalers in huis. En niet alleen qua licht. Kijk maar eens bij een Official Steinhauer Dealer, daar vindt je lampen die je niet het gevoel geven dat je aan het besparen bent terwijl je dat wel doet. Bij Direct Lampen vind je niet alleen de mooie armaturen van Steinhauer maar ook direct de lampen voor er in. Zodat je direct alles mooi met elkaar kunt afstemmen.

Daardoor kun je op de momenten dat het nodig is meer licht creëren en daarna een andere lamp met een lager energie verbruik aandoen. Hierdoor creëer je niet alleen een lagere energierekening maar ook precies de sfeer die je op een bepaald moment wil hebben.

In je woonkamer kun je kiezen voor een fellere plafondlamp of hanglampen en sfeerverlichting creëren met prachtige wandlampen of tafellampen. En in de keuken is er voortaan, als je klaar bent met koken, heerlijke sfeerverlichting zodat je wel je kopje koffie kunt zetten of je glas met wijn bij kunt vullen maar niet de hele keuken in het licht hoeft te zetten. Dat noemen wij nu een win-win situatie.

Plaats een reactie