Goed ventileren zonder warmteverlies

Het is ontzettend belangrijk om goed te ventileren in huis. Vaak gebeurt dit in veel huishoudens te weinig. Zo’n een op de tien woningen heeft namelijk schimmel in huis. Dat is een aanzienlijk aandeel van de woningen. Goed ventileren zonder warmteverlies is echter goed mogelijk. Soms is het belangrijk om te investeren in een goed ventilatiesysteem, maar soms zijn het ook gewoonweg handige tips die u gratis kunt toepassen. Wilt u graag goed ventileren zonder warmteverlies? Lees dan gerust verder.

Oudere huizen hebben over het algemeen allemaal wel naden en kieren. Luchtverversing gaat dan ook vaak via deze kleine naadjes. Echter geldt dat niet voor moderne huizen. Deze zijn allemaal kierdicht en die hebben daarmee ook andere vorm van ventilatie nodig. De vervuilde lucht in huis dient immers te worden weggevoerd. Dat versterkt allergieën en kan zorgen voor geïrriteerde slijmvliezen. Goed ventileren zonder warmteverlies is dan ook erg belangrijk. Dit kost altijd wel energie, maar dat is helaas niet te vermijden. Immers is het geen verspilling: het is goed voor uw gezondheid.

Energiezuinig ventileren

Goed ventileren zonder warmteverlies is goed mogelijk, maar het is onvermijdelijk dat dit wel degelijk energie gaat kosten. Immers verlaat warme lucht uw huis en komt er koude buitenlucht voor in de plaats. Ventileren is echter belangrijk voor uw gezondheid en daarmee is het ten alle tijden een goede investering.

Enkele handige tips vooraf

Goed ventileren zonder warmteverlies is goed mogelijk. Gelukkig kunt u vaak erg gemakkelijk ventileren. Zorg in ieder geval voor voortdurende aanvoer van frisse lucht. Dat kan erg eenvoudig door simpelweg klepraampjes open te zetten. Eventueel kunt u ook extra ventileren door een raam open te zetten.

Alhoewel veel mensen niet van deze tip zullen houden, is het wel erg belangrijk: rook niet in huis! Daarmee kunt u blijven ventileren, maar de vieze lucht in huis blijft.

Ook kunt u beter geen was in huis zetten. Indien u de was buiten droogt, vermindert u het vocht in huis. Ook koken met een pan op de deksel draagt bij aan het verminderen van vocht in huis.

Vocht aanpakken bij de bron

Voorkomen is beter dan genezen: dat is met alles zo. Het geldt ook dit complexe probleem. Als u überhaupt voorkomt dat vocht in uw huis komt, kunt u vochtproblemen in huis ook gemakkelijker tegengaan. Hangt u uw was altijd in de woonkamer op? Dan kunt u ook eens kijken of het mogelijk is om de was buiten op te hangen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u in een appartement zonder balkon woont. Zet dan ieder geval altijd een raam open. Ook koken met een pan op de deksel draagt al aanzienlijk bij aan het verminderen van vocht in huis.

Is het buiten erg vochtig? Ook dan blijft het belangrijk om te ventileren. Vochtig buitenweer is nog beter dan vocht binnenshuis. Daarnaast kunt u nog de volgende tips in acht nemen:

  • Zorg ervoor dat u iedere kamer kunt afsluiten. Daarmee voorkomt u het tochten. Dat geldt natuurlijk vooral voor kamers als de keuken en de badkamer;
  • Goede woningisolatie is ontzettend belangrijk. Heeft u dat nog niet in huis? Dan is investeren in isolatie aan te raden. Binnen een aantal jaren verdient u dat gemakkelijk terug;
  • Beschikt u thuis over een kruipruimte? Dan is het belangrijk dat u dit goed afsluit van de begane grond. Schadelijke stoffen kunnen zodoende minder gemakkelijk naar boven komen;
  • Laat eventuele lekkages zo spoedig mogelijk repareren. Huurt u een huis of studio? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw huurbaas.

Rook niet in huis

U wilt schadelijke stoffen in huis zoveel mogelijk tegengaan. Om die reden is het ook belangrijk dat u niet rookt in huis. Meeroken is bovendien ook ontzettend schadelijk voor huisgenoten of gasten die in uw huis komen.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

rook buiten

Extra goed ventileren zonder warmteverlies wanneer dat nodig is

Tijdens bepaalde momenten in huis is het belangrijk om extra te ventileren. In de volgende situaties is dat namelijk het geval:

  • Wanneer u aan het koken bent: zet een raam open of zet de afzuigkap aan. Beide kan natuurlijk ook;
  • Tijdens het douchen komt er ook veel vocht vrij. Heeft u een ventilatiesysteem in uw badkamer? Zet deze dan op de hoogste stand aan. Optioneel kunt u ook een raam openzetten;
  • Zijn er veel mensen in huis, bijvoorbeeld omdat u een feestje heeft? Zorg er dan voor dat u een extra raam openzet;
  • Droogt u uw was in huis? Zet dan standaard een raam open. Zet de was bij voorkeur in een goed ventilerende ruimte;
  • Bent u uw huis aan het verbouwen? Zorg ervoor dat er een extra raam openstaat. Immers komen er verscheidene stoffen vrij.

Natuurlijke ventilatie versus mechanische ventilatie

De meeste woningen hebben alleen natuurlijke ventilatie. Dat wil zeggen dat u een raampje openzet om te ventileren. Eventueel kunt u speciale roosters laten plaatsen, die geluidsoverlast tegengaan. Beschikt u ook over mechanische ventilatie? Dan is het belangrijk dat u dit goed onderhoudt. Volg hierbij altijd de handleiding van het product.

Goed ventileren zonder warmteverlies kost altijd geld

Goed ventileren zonder warmteverlies kost altijd geld. Zoals gezegd is het echter goed voor je gezondheid. U kunt de warmte weer blijven aansturen met behulp van de verwarming. Natuurlijk kost dat dan geld, maar gelukkig kunt u ook besparen op uw energierekening. Indien u namelijk jaarlijks overstapt van energieleverancier, kunt u ontzettend veel geld besparen. Besparingen lopen uiteen van 200 tot 450 euro op jaarbasis. Start daarom direct met energie vergelijken en bespaar ook op op de energiekosten.