Enkeltarief of dubbeltarief: waar kies ik voor?

Als u thuis een slimme meter heeft, kunt u kiezen voor een enkeltarief of dubbeltarief. Wat is slim en wanneer loont het dubbeltarief eigenlijk? In dit blogbericht leest u over de verschillen.

Dubbeltarief

Langzamerhand krijgen steeds meer huishoudens een slimme meter. Energieleveranciers verwachtten dat heel Nederland is voorzien van de slimme meter in 2020. Vrijwel alle modellen worden geïnstalleerd met een dubbele meter. Dat wil zeggen dat u tijdens bepaalde momenten voordeliger gebruik kunt maken van energie.

Normaaltarief versus daltarief

Het dubbeltarief bestaat uit twee tarieven: een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief is lager in het weekend, ’s nachts en tijdens feestdagen. Het daltarief start doordeweeks ’s avonds om 23:00 uur en eindigt om 07:00 uur. In de meeste plaatsen in Noord-Brabant en Limburg begint het daltarief al om 21:00 uur. Als u vooral in het weekend wast, kan het het daltarief voor u erg aantrekkelijk zijn.

Enkeltarief of dubbeltarief?

Het klinkt natuurlijk interessant om direct te kiezen voor het daltarief, want waarom zou u niet goedkoper willen wassen in het weekend of tijdens de feestdagen? De reden is simpel: het normaaltarief bij een enkeltarief is namelijk lager dan het normaaltarief bij het dubbeltarief. Als u dus ook doordeweeks veel wast, en ook dan voornamelijk uw was doet, kunt u beter kiezen voor een enkeltarief. In uw geval zal dat namelijk voordeliger zijn. Grote energiesluipers, zoals de boiler, de koelkast of een tropisch aquarium staan bovendien altijd aan. Ook afhankelijk van het energielabel kunt u een goede overweging maken. Heeft u diverse apparaten die altijd veel stroom gebruiken? Dan kunt u overwegen om gewoon te kiezen voor het traditionele enkeltarief.

Zelf berekenen?

Met behulp van onze handige online energievergelijker kunt u gelukkig zelf berekenen wat voor u de meest logische keuze is. U kunt namelijk gemakkelijk een schatting aangeven van uw stroomverbruik tijdens de daluren en tijdens de piekuren. Daarvoor kunt u de energietool personaliseren. Verander de enkele meter naar dubbele meter in de rekentool en bereken direct de verschillen. Houd er rekening mee dat het slechts een indicatief jaarbedrag betreft. U kunt vervolgens zelf nagaan of het voor u verstandig is om over te stappen naar een dubbele meter.

Toch liever een enkeltarief?

Wilt u aan de hand van de berekening toch liever kiezen voor een enkeltarief? Dan kunt u dat gewoonweg aangeven bij de energieleverancier. Alleen Budget Energie en EnergieFlex bieden deze optie niet. Een leverancier is wettelijk niet verplicht om u een enkel tarief aan te bieden, maar de meeste energieleveranciers ‘werken’ wel met u mee. Wilt uw energieleverancier dan niet? Dan kunt u natuurlijk overstappen naar een andere energieleverancier, indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur.