Energiezuinig uw huis verwarmen?

Stap voor stap probeert men aardgas zoveel mogelijk te laten verdwijnen uit de Nederlandse woningen. Met aardgas worden veel woningen nu verwarmd, maar ook kost dit ontzettend veel geld. Aardgas is bovendien een fossiele brandstof en dit wordt steeds schaarser. In Groningen komen veel problemen voor, vanwege de gasboringen. Wilt u graag energiezuinig uw huis verwarmen? Dan kan dat met behulp van onze tips.

Grootste energieverbruiker in huis

De grootste energieverbruiker in huis is de verwarming. Vooral in de wintermaanden staat deze veelvuldig aan. De verwarming zorgt voor ongeveer de helft van uw energierekening. Een tiende bestaat uit de kosten van warm water (veelal douche, bad en wasmachine). Als u energie uw huis verwarmen gaat, kunt u natuurlijk ontzettend veel besparen op uw energierekening. Tevens draagt u natuurlijk uw steentje bij aan het milieu.

Energiezuinig uw huis verwarmen: verwarmen zonder aardgas

Het is belangrijk dat de Nederlanders woningen op termijn worden opgewarmd zonder het gebruik van aardgas. Momenteel worden de meeste woningen verwarmd met behulp van aardgas. Het is echter belangrijk om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Dat kan natuurlijk door te kiezen voor duurzame warmte. Een duurzame verwarming stoot geen CO2 uit. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een zonneboiler of warmte uit de bodem. De cv-ketel zal langzamerhand worden vervangen door elektrische waterpompen of deze wordt vervangen door stadsverwarming.

Goed isoleren is belangrijk

Het is belangrijk dat u uw huis goed isoleert. Een huis dat goed geïsoleerd is, heeft gedurende wintermaanden maar weinig warmte nodig. Bovendien is HR++ glas aan te raden. Over het algemeen zijn nieuwere huizen al voorzien van dikke isolatie. Oudere huizen hebben vaak nog ietwat dunne isolatie.

Wat als ik mijn ketel moet vervangen?

Beschikt u over een ketel die al circa twaalf jaar of ouder is? Dan kan het wellicht verstandig zijn om uw ketel tijdig te vervangen. Immers, wanneer uw ketel plotseling kapot gaat, en u daarmee in de kou zit, bent u in principe al te laat! Gelukkig zijn er nu verscheidene duurzame alternatieven.

Hr-ketel met slimme thermostaat

Een hr-ketel werkt nog wel op aardgas, maar is wel aanzienlijk zuiniger dan een cv-ketel. Ook is er een elektrische pomp toegevoegd aan het apparaat. Deze kunnen water rondpompen naar de radiatoren. Met behulp van een slimme thermostaat kunt u gemakkelijk programma’s instellen. Deze programma’s weten wanneer u wel of niet thuis bent. Op basis daarvan wordt de verwarming dan teruggedraaid.

Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt het water met behulp van zonlicht. De hr-ketel zal bijspringen, wanneer er onvoldoende zonlicht is. Daarmee kunt u ongeveer de helft van uw gasverbruik besparen.

Hybride waterpomp

Een hybride waterpomp is een alternatief voor een kleine elektrische waterpomp. De hr-ketel springt in wanneer dat nodig is. Echter doet de warmtepomp het meeste werk. Alleen op de écht koude dagen, is de hr-ketel nodig. De CO2-uitstoot daalt met circa 50 procent.

Volledig elektrisch

U kunt ook kiezen voor een volledig elektrisch model. Daarmee is er helemaal geen gas meer nodig. Het betekent echter wel dat u daarvoor een goed geïsoleerd huis nodig hebt. Tevens is vloerverwarming aangeraden. Veel nieuwbouwwoningen maken hier al gebruik van. Er wordt dan ook niet langer gekookt op gas, maar elektrisch koken is dan het alternatief.

Energiezuinig uw huis verwarmen: besparen op warm water

Circa tien procent van de energierekening bestaat uit warm water. Gelukkig kunt u hier ook veel op besparen: vooral tijdens het douchen. 80 procent van het warme water komt namelijk uit de douche. Als u gaat douchen, is het belangrijk dat u slechts vijf minuten doucht. Gemiddeld doucht een Nederlander echter negen minuten. Door vier minuten korter te douchen, kunt u circa 80 euro per jaar besparen. Tevens is een waterbesparende douchekop aan te raden. Ook hiermee bespaart u ontzettend veel. Vermijd een stortdouche. De luxe douche verbruikt ontzettend veel warm water per minuut.

Bovendien kunt u warm water terugwinnen via de douche. Veel warm water wordt immers via het afvoerputje weggewerkt. Met behulp van een warmtewisselaar in de vloer van de douche, kunt u veel warmte opslaan.

Nóg meer besparen?

Via de bovenstaande manieren kunt u energiezuinig uw huis verwarmen. Wilt u nóg meer energie besparen? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Indien u ieder jaar overstapt, kunt u ieder jaar ook profiteren van een flinke welkomstkorting. Overweeg tevens om over te stappen naar een duurzame energieleverancier! Daarmee draagt u, naast het feit dat u energiezuinig uw huis verwarmen gaat, ook nog weer een steentje bij aan het milieu. U kunt hier direct beginnen met energie vergelijken.