Energierekening wordt steeds hoger door flinke prijsstijgingen

Er worden steeds voorspellingen gedaan over hoe hoog de energierekening wel niet wordt. Maar exacte cijfers blijken achteraf niet te kloppen. Voor huishoudens brengt dit veel onzekerheid met zich mee want wat moeten ze nu precies betalen?

Belastingen stijgen ongeveer met 40% op de energierekening

We betalen ten eerste voor ons energie en gasverbruik. Netwerkkosten en transportkosten horen daar ook bij. De overheid heeft besloten om de belastingen flink te verhogen. Want met deze verhogingen kan de subsidiepot ook weer worden aangevuld. Wat vooral opvalt is dat huishoudens meer belastingen moeten betalen dan bedrijven dit doen. De belastingen stijgen met circa 40% en dat zou volgens het kabinet op €175 extra per jaar uitkomen. Dit zou consumenten moeten aansporen om zuiniger met het verbruik om te gaan. De overheid is met hun berekening uitgegaan van het feit dat we meer energie besparen.

Minder belastingteruggave over verbruik in 2018

En dat gebeurd nu wel maar niet iedereen heeft zonnepanelen of de middelen om zijn huis energiezuiniger te maken. De Opslag Duurzame Energie wordt geheven om de subsidiepot te vullen. Maar als er minder wordt verbruikt dan komt er ook minder in de pot van de ODE. Deze zal dan weer verhoogd moeten worden. Zo wordt op het basisverbruik een belastingvermindering toegepast. Dat ligt nu nog op €373,33 euro maar deze belastingvermindering wordt lager in 2018. In 2018 wordt er dan nog maar €311 in mindering gebracht via onze energierekening.

In 2021 betalen we meer voor ons voorschotbedrag

Eerdere voorspellingen lieten zien dat we gemiddeld €160 per jaar meer gaan betalen. Maar dit is nu al bijgesteld naar €175 per jaar. Op uw eigen verbruik kunt u de grip houden om uw energiekosten te verlagen. Maar veel invloed uitoefenen op de verhoogde belastingen kunnen we niet. Heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van zonnepanelen of andere isolatie maatregelen dan kunt u uw energiekosten drukken. Voor huurders ligt dat weer anders zij kunnen hun verbruik zoveel mogelijk terugdringen maar maken niet gebruik van zonnepanelen of andere maatregelen.

Let op uw stroomverbruik en gasverbruik en bespaar

Dus opletten op sluipverbruik in energie, dus geen stekkers laten zitten. Dat scheelt al in de kosten, of minder lang douchen en de thermostaat lager zetten. Op jaarbasis kan dit een paar honderd euro schelen. Minister Wiebes gaf eerder al aan dat de vervuiler dient te betalen. Maar huishoudens dragen lang niet zoveel bij aan de CO2 uitstoot als bedrijven dat doen. Toch komt het overgrote deel van de rekening bij de consumenten terecht.

Energie vergelijken dé manier om geld te besparen

Daarom blijft energie vergelijken belangrijk. Want een eenvoudige energievergelijking leert u hoeveel u kunt besparen. Stap elk jaar over als weer de goedkoopste energieleverancier heeft gevonden. Het blijft vervelend dat de energiekosten stijgen. Maar dat betekent niet dat u nooit meer kunt besparen. Als u goed op uw verbruik blijft letten scheelt dat al snel €200 per jaar. En daarboven op elk jaar overstappen zorgt ook weer voor een flinke besparing.