Energierekening kan omlaag

Voor veel huishoudens in Nederlander kan de energierekening met gemiddeld 11 procent omlaag. Maar liefst 1 op de 4 huishoudens draait de verwarming ’s nachts niet naar beneden. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik onnodig hoog is. Dat hebben onderzoekers van de universiteiten in Tilburg en Maastricht geconcludeerd in een onderzoek, waarover de NOS vrijdag 10 februari 2012 berichtte.

43% heeft geen idee van de hoogte van de energierekening!

Uit het onderzoek dat gehouden is onder meer dan 1700 huishoudens, blijkt ook dat 43% van de energieverbruikers geen idee heeft van wat zij maandelijks kwijt zijn aan hun energierekening. Een kwart van de CO2-uitstoot in Nederland komt voor rekening van huishoudens. Het ministerie van Binnenlandse Zaken betaalde het onderzoek.

Energierekening verlagen door te vergelijken

Om ervoor te zorgen dat mensen inzicht krijgen in hun energierekening én deze te verlagen kunnen zij de energieprijzen vergelijken van energieleveranciers. Hierdoor kunnen zij direct zien hoeveel zij betalen bij een overstap naar een goedkopere energieleverancier. Energieprijzen vergelijken wordt onder de Nederlandse energieverbruikers ook steeds populairder. Zo is het mogelijk om zelfs meer dan 500 euro per jaar te besparen terwijl het energieverbruik hetzelfde is.

Inschrijven bij een Energiecollectief

Een andere mogelijkheid om geld te besparen op energie is het inschrijven bij een energiecollectief. Verschillende verenigingen zoals Vereniging eigen huis, maar ook de Consumentenbond zijn begonnen met het werven van leden voor het energiecollectief. Bij een energiecollectief verzamelen mensen zich als een groep om vervolgens in een keer over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Hierdoor is het mogelijk om extra korting te krijgen. Zie voor meer informatie ook Energiecollectief.nl.