Energieprijzen verwachting 2012 – 2013

De energieprijzen waren in 2010 een stuk lager dan de energieprijzen van 2011. De verwachting is dat de energieprijzen ook in 2012 weer omhoog zullen gaan. Deze ontwikkeling hebben we te onder andere danken aan de omstandigheden in het midden-oosten en natuurlijk de energieleveranciers zelf, denk aan reclamekosten en investeringen in duurzame projecten.

Verwachting energieprijzen 2013

De economische crisis is ook in 2013 nog niet voorbij. In 2008 waren de energieprijzen erg hoog. Begin 2009 zijn de olieprijzen naar beneden gegaan waardoor ook de energieprijzen weer werden verlaagd. De verlaging van de olieprijzen begin 2009 zorgde er voor dat de energieprijzen voor stroom en gas ook weer gingen dalen. Na 2009 zijn de energieprijzen in 2010, 2011 en 2012 langzaamaan weer omhoog gegaan. De verwachting is dat de energieprijzen 2013 opnieuw veranderen. Dit heeft te maken met een overschot aan gas in Nederland en lage inkoopsprijzen van de energieleveranciers.

Energieprijzen omlaag, energiekosten toch omhoog?

Hoewel diverse energieleveranciers hun energieprijzen hebben verlaagd, gaat de energierekening toch omhoog. Door de stijgende energiebelastingen en heffingen zullen we allemaal dieper in de buidel moeten tasten om gebruik te kunnen blijven maken van stroom en gas. Vanaf 1 januari 2013 zal de overheid de btw van 19% verhogen naar 21% en zal de overheid ook energie opgewekt met kolen (standaard grijze energie) extra gaan belasten. Iedereen die nog steeds klant blijft zal zeker bijbetalen. De verwachting is ook dat meer mensen zullen overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Energieprijzen vastzetten

Energieleveranciers hebben de afgelopen jaren ook veel reclamekosten gemaakt. Vooral Nederlandse energiemaatschappij, Nuon en Essent waren veelvuldig op televisie. De kosten die de energiemaatschappijen hebben gemaakt zullen we zeer zeker terugzien in hogere energieprijzen. Omdat de energieprijzen alsmaar blijven stijgen doet u er verstandig aan om de energieprijzen te vastzetten. U kunt kiezen om de energieprijzen voor 1 of meerdere jaren vast te zetten.