Verhoging van de energieprijzen 2012

De verhoging van de energieprijzen 2012 betekend dat u met een gemiddeld energieverbruik van 3500 kwh (Stroom) en 1800 M³ (Gas) in 2012 ongeveer €90,- per jaar meer moet betalen voor energie. Begin december (2011) werd al bekend gemaakt dat de netwerkbeheerders de tarieven voor het onderhouden van de kabels en leidingen (Transportkosten en vastrecht) gingen verhogen met 9%. Deze kosten zullen de energieleveranciers doorberekenen aan hun klanten waardoor de energierekening nóg hoger zal uitvallen. Behalve dat de energieleveranciers en de netwerkbeheerders hun tarieven verhogen, zal in 2012 ook de energiebelasting worden verhoogt tot ongeveer 14 euro.

Energieprijzen vergelijken en overstappen

In Nederland mag u zelf bepalen bij welke energieleverancier u energie koopt (stroom en gas). Hierdoor zijn energieleveranciers genoodzaakt om energie te leveren tegen concurrerende energieprijzen. In Nederland kunt u kiezen uit meer dan 20 verschillende energieleveranciers. Daarvan kan er op basis van de regio waar u woont én uw energieverbruik slechts 1 de goedkoopste zijn.

Uw ‘nieuwe’ energieleverancier kunt u wel kiezen, maar uw netwerkbeerder niet
De netwerkbeheerders kunt u niet zelf kiezen. Elke netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor een bepaalde regio. Dit is door de overheid vastgesteld. De netwerkbeheerders leveren de stroom en gas (energie) die u koopt bij uw energieleverancier door de kabels en leidingen. Voor storingen kunt u dan ook terecht bij de netwerkbeerder en niet bij de energieleverancier.

Feitelijk is er geen enkel verschil wanneer u energie afneemt van een andere energieleverancier. Het enige verschil zit hem in de administratie. U ontvangt geen energierekening meer van uw ‘oude’ energieleverancier, maar van de energieleverancier waarnaar u bent overgestapt. Die energierekening kan honderden euro’s per jaar goedkoper zijn.