Energieprijzen bevriezen, is niet zonder gevaar (België)

Minister van Energie Johan Van de Lanotte en staatssecretaris Melchior Wathelet stellen voor de energieprijzen te bevriezen tot het einde van het jaar. Dat is alleen zinvol als ze die tijd gebruiken om een coherent energiebeleid op poten te zetten.

Dat de liberalisering van de energiemarkt hoogstens gedeeltelijk is gelukt, is niet alleen de verantwoordelijkheid van de marktspelers. Het ligt ook aan de overheid, die er nooit in geslaagd is een duidelijke visie te formuleren op de energiebevoorrading van ons land. Dat is meteen ook het zwakke punt aan het voorstel van Van de Lanotte en Wathelet.

Energie is een sleutelelement in de economie van een land. “Als ik moet kiezen tussen lagere energieprijzen of lagere loonkosten, dan kies ik voor het eerste”, zei Julien De Wilde, voorzitter van Nyrstar en Agfa-Gevaert, recentelijk nog op de zakenzender Kanaal Z. De captain of industry legde vooral de nadruk op de belastingen op energie, waarover in de voorstellen overigens met geen woord wordt gerept.

Van de Lanotte en Wathelet baseren zich op een rapport van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG). Het goed gedocumenteerde rapport van de federale energieregulator geeft een overzicht van de problemen op de Belgische energiemarkt en bevat een uitgebreide waaier aan mogelijke maatregelen. Want de nood is hoog: gas en elektriciteit zijn bij ons duurder dan in de buurlanden, de distributienet-tarieven zijn hoger en de extra heffingen worden doorgeschoven naar de consument.

Lees meer.

Bron: Knack.be