Energiemarkt in België barst los

In België is de energiemarkt die sinds 1 januari 2007 volledig is vrijgemaakt echt losgebarsten. Vrijwel iedereen in België is nu op de hoogte van het feit dat energieleveranciers Electrabel en Luminus de energieprijzen toch hebben verhoogd terwijl de regering de energieprijzen juist had bevroren. Daar waar men dacht dat de hoge energiekosten niet zouden stijgen en volgens de overheid op hetzelfde niveau zouden blijven, leek dit achteraf toch echt een gemene 1 april grap. De energieleveranciers in België hebben de energieprijzen op de valreep toch nog omhoog weten te brengen en hierdoor moeten de mensen in België flink meer gaan betalen voor energie.

Aan de andere kant biedt de verhoging toch mogelijkheden. De consumenten en bedrijven worden nu hard geconfronteerd met het feit dat zij wel degelijk teveel betalen voor energie, sterker nog dat energieleveranciers hen willens en wetens méér laten betalen. Het gevolg daarvan is dat de mensen in België nu energieprijzen vergelijken en daardoor inzien dat zij veel minder kunnen betalen voor stroom en gas als zij kiezen voor een goedkopere energieleverancier. Het leidt dus tot meer concurrentie en daardoor waarschijnlijk tot verbetering van producten en diensten, nieuwe initiatieven en hopelijk ook lagere energieprijzen.

De energiemarkt in België kent nog niet zoveel energieleveranciers als in Nederland, maar zoals het nu er aan toe gaat zal dat snel gaan veranderen. Er zullen nieuwe spelers op de energiemarkt gaan toetreden en daardoor zal er meer concurrentie ontstaan wat “hopelijk” zal leiden tot lagere energieprijzen. Hoewel dat niet gegarandeerd is, is het in ieder geval beter dan niks doen en maar blijven betalen aan dure energieleveranciers. Hou België in de gaten.