Energiecontract afsluiten: Waar let je op?

Besloten een nieuw energiecontract te nemen? Waar let je op voordat je er één afsluit? Het tarief dat wordt geboden is van belang bij een energie aanbieding. We kunnen namelijk kiezen uit zoveel verschillende tarieven. Gelukkig tonen wij een totaalprijs waaruit blijkt hoeveel je besparen kunt. In de totaalprijs zijn de kosten voor levering opgenomen maar ook andere kosten.

De kosten die je elke maand moet betalen bestaan niet alleen uit de leveringsprijzen maar ook:

  • Kosten voor transport
  • Kosten voor vastrecht
  • Kosten voor de energiebelasting
  • Kosten voor Opslag Duurzame Energie ook wel ODE genoemd
  • De BTW
  • Meterhuur

Wat kost het energiecontract jou?

Deze kosten maken samen de totaalprijs die jij moet betalen aan de energieleverancier. We laten de jaarkosten zien en de kosten per maand. Welke contractduur kies je bijvoorbeeld? Er zijn contracten die 1,3 en 5 jaar lopen. Kies voor 1 jaar want het is dan makkelijker om weer over te stappen als dit energiecontract is verlopen. U komt ook cashback kortingen tegen tijdens het vergelijken. Deze cashback korting varieert onder de energieleveranciers. Dus zorg dat je alle kortingen vergelijkt.

Dé valkuil bij overstappen

De grote valkuil waar een consument in kan trappen is de korting bij een 3 of 5 jarig contract. Want deze korting lijkt hoger dan de korting bij 1 jaar. Maar als wij jou vertellen dat je per jaar €300 kunt besparen dan blijkt de korting bij de lange looptijden tegen te vallen. Als je jouw gegevens goed invult dan haalt de energie vergelijker de juiste informatie op. Deze energievergelijking laat dan de verschillen zien tussen de 1 en 3 jarige contracten. Vergelijk je een cashback korting van 1 en 3 jaar dan zie je dat de kortingen elkaar niet veel ontlopen. Je zult hooguit €100 extra korting krijgen bij dat 3 jarige contract.

Kies kort en verstandig voor een energieleverancier

Wij hebben er niet meer of minder om, maar we willen je graag zien overstappen naar een energieleverancier waarbij jij goedkoper uit bent. En dat kan prima door te kiezen voor een energiecontract waarbij jij meer vrijheid hebt. Die vrijheid zit in de looptijd, want bij 1 jaar kun je sneller overstappen dan bij 3 jaar. Want anders loop je kans een opzegvergoeding te moeten betalen.

Wat is het leukste van overstappen?

Het leukste van overstappen is dat je energierekening omlaag gaat. En voor de meesten is dat ook de belangrijkste voorwaarde. Geen enkele consument vindt het fijn als de energierekening duurder uitvalt. Waar je ook op moet letten is een eventuele waarborgsom. Als dit wordt gevraagd dan betekent het dat de energieleverancier jou als risico ziet. Dit kan te maken hebben met een achterstand in het verleden of heden.

Betalingsachterstand? Stap dan niet over

Als dat op jou van toepassing is dan is overstappen een duur geintje. Een nieuwe energieleverancier brengt je dan een borg in rekening. Deze is minimaal €180 en loopt wel op tot €1000. Zorg in dat geval dat je zo snel mogelijk een betalingsregeling kunt treffen. Ben jij niet degene met de achterstand maar was het de vorige bewoner? Bel de energieleverancier op en geef dat het een misverstand is.

Verhuizen met een energiecontract

Ga je verhuizen dan verhuist jouw energiecontract mee. Je moet dan de energieleverancier inlichten over de verhuizing. Is jouw einddatum al snel? Dan kun je ook kiezen voor een nieuw energiecontract. In beide gevallen is het zaak dat de energieleverancier op de hoogte wordt gebracht. Geef jouw meterstanden op tijd door. En noteer de meterstanden ergens zodat er geen misverstanden ontstaan.

De beste keuze: Een vaste looptijd met vaste prijzen

De eindconclusie is dus dat je het beste kiezen kan voor een energiecontract met vaste looptijd. En voor een vaste energieprijs. Op die manier kan er in die tussentijd niets veranderen. Er zijn namelijk energiecontracten waarbij de energieleverancier jouw voorschotbedrag kan aanpassen. Dan spreken we over variabele prijzen voor energie en gas. Op dit moment zijn de variabele prijzen zelfs duurder dan de vaste prijzen. Dus dat is nu niet aan te raden daarvoor te kiezen.

Verloopt jouw energiecontract?

Houdt dus altijd de datum van je energiecontract in de gaten. Voordat deze verloopt kun je het beste weer overstappen. Het tarief kan dan hoger uitvallen dus het beste is opnieuw energie vergelijken. Energieprijzen-vergelijken.nl zet jou op het spoor van de goedkoopste energieleveranciers. Een onafhankelijke en betrouwbare vergelijking voor jouw adres. Kies de hoogste overstapkorting en bespaar op jaarbasis circa €450.