Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een ideale oplossing om zelf energie te produceren. Een paneel is voorzien van zonnecellen. Dit paneel kan de verlichting van de zon weer omzetten in stroom. De zonnecellen kunnen dus onder invloed van zonlicht weer elektrische spanning maken. We zien vaak zonnepanelen bij lantaarnpalen. Zij voorzien de lantaarnpalen daarmee van stroom. Dit komt omdat sommige lantaarnpalen in een afgelegen gebied liggen. Maar we zien ze ook op daken verrijzen. Vooral daken die op het zuiden liggen hebben de meeste zonne-energie opbrengst.

Zonnepanelen behoeven weinig onderhoud

In de regel zijn zonnepanelen onderhoudsarm. Van tijd tot tijd dienen ze wel gereinigd te worden. Ze zijn namelijk bevattelijk voor aanslag. Wanneer zonnepanelen op een schuin gelegen dak liggen dan blijven ze schoner dan op een plat dak. Regen zal in dat geval de meeste aanslag wegspoelen. Zonnepanelen gaan zo’n vijfentwintig jaar mee. Eigenaren van koopwoningen die de panelen aanschaffen krijgen de btw weer terug van de belastingdienst. De huidige salderingsregeling geldt nog tot 2023. Dat houdt in dat de opgewekte stroom mag worden verrekend met de afgenomen stroom. Minister Wiebes wil dit veranderen.

Huidige salderingsregeling verdwijnt op den duur

Wat er precies gaat gebeuren met de huidige regeling dat is nog onbekend. Een set van acht panelen zal u tussen de €3000 en €4000 kosten. Vraag diverse offertes op om de prijzen te vergelijken. Deze acht panelen leveren u een gemiddelde besparing op van zo’n €450 per jaar. Dit hangt natuurlijk wel af van de opbrengst en de geldende energietarieven. Dus hoe meer zonnepanelen u aanschaft des te hoger uw besparing is. Uiteraard zult u in de zomer meer opbrengst uit de panelen kunnen halen. Als er minder zon is, kunt u de overige stroom die u nodig heeft van uw energieleverancier krijgen.

Verduurzaming huurwoningen

Huurders kunnen geen zonnepanelen plaatsen, mits met toestemming van de verhuurder. Maar een huurder zal dit niet snel doen. Het komt ook steeds vaker voor dat een verhuurder besluit zonnepanelen te plaatsen. Het kan zijn dat uw huur daarmee verhoogd wordt. Andere voorbeelden zijn dat uw woningcorporatie besluit de woningen te verduurzamen. In dat geval hoeft de huur niet altijd hoger te worden. Woningcorporaties moeten hun woningen namelijk verduurzamen voor 2020. Het energielabel moet dan minstens label B zijn. Of de huur wel of niet verhoogd wordt ligt dus aan uw verhuurder.

Huren van panelen kan ook

Geen ruimte voor de aanschaf van zonnepanelen? Ze worden tegenwoordig ook te huur aangeboden. Er zijn verschillende partijen op de energiemarkt die deze mogelijkheid bieden. Ook energieleveranciers zoals Essent en Nuon bieden deze optie. Zoek van tevoren uit wat de kosten zijn en de verwachte opbrengst. Het loont altijd om ook deze kosten te vergelijken. Meer betalen dan nodig is hoeft natuurlijk niet.