Zonne-energie

Zonne-energie is een mooi voorbeeld van hoe de zon op een schone manier energie leveren kan. Met behulp van zonnepanelen kan er zonnestroom opgewekt worden. Warmte en licht zijn de belangrijkste elementen waarmee we energie kunnen opwekken dankzij de zon. Vanaf de zon komt zo immens veel energie dat we eigenlijk iedereen op aarde van zonne-energie kunnen voorzien. Bekijk uw bloemen in de tuin maar eens, dit is ook een vorm van zonne-energie. Zij hebben immers de zon nodig om te bloeien, dit heet fotosynthese.

Zonne-energie voor stroom en verwarming

We gebruiken zonlicht om het om te zetten in energie met zonnepanelen. En zonlicht kan ook gebruikt worden om warmte te produceren. Hierbij worden zonneboilers en zonnecollectoren gebruikt. Maar eigenlijk hebben zonnepanelen ook collectoren. Zonne-energie is afhankelijk van het aantal uren zon per dag. Natuurlijk komt de zon elke dag op, maar elementen zoals bewolking verlagen het rendement. Spanje en Portugal kunnen bijvoorbeeld prima zonne-energie opwekken, daar zijn meer zonuren. Eigenlijk alle zonnige landen in het mediterrane gebied zijn ideaal voor zonne-energie.

Steeds meer zonnepanelen in Nederland

We zien in Nederland de laatste jaren wel meer zonnepanelen verrijzen op daken. Een woningeigenaar kan hiermee zijn energiekosten drukken. Zij voorzien dan in hun eigen energiebehoefte. Soms wekken ze niet genoeg op om geheel zelfvoorzienend te zijn. Dit heeft dan ook met het aantal zonnepanelen en de opbrengst te maken. Maar er zijn ook scenario’s waarbij er wel voldoende opgewekt wordt. Ook houden ze een deel over dat ze weer terug kunnen leveren aan het net. Dit wordt ook salderen genoemd. De eigen energiebehoefte wordt afgetrokken van het totaal, en wat er overblijft wordt terug geleverd. Zij krijgen hier dan een marktconforme vergoeding voor. Heeft een huishouden nog extra energie nodig van een energieleverancier? Dan betalen zij voor de afgenomen stroom.

Zonne-energie aandeel nog niet voldoende

Sommige energieleveranciers leveren een mix van duurzame energie, hierbij kan een laag percentage zonne-energie zitten. In Duitsland zien we veel meer zonne-energie, teveel zelfs. Dat overschot wordt vaak ingekocht door de energieleveranciers. In principe merkt u niets aan uw stopcontact. De soort stroom is alleen anders, het wordt wel weer vermengd met de rest van het aanbod. Dus daarom merken we er niets van. Stroom ervaren we als we onze smartphone kunnen opladen, maar echt visueel zien doen we het niet. Ja een kortsluiting zien is wel het element stroom in actie. Maar dat voorkomen we liever.

Experimenten met zonnestroom

Er wordt heel veel geëxperimenteerd met zonne-energie. Zo is er een fietspad op zonne-energie in Krommenie. Dit pad heeft een lengte van 73 meter. De zonnecelen bevinden zich onder een soort coating. Het was een pilot om te bekijken wat het precies kan doen.  Over een jaar werd er een capaciteit van 9800 kilowattuur aan zonne-energie gemeten. Toch blijken er ook problemen te zijn ontstaan. Zo kunnen de panelen niet naar de zon gedraaid worden. En de kosten zijn ook dermate hoog.

Er wordt dus nog hard gewerkt om het aandeel in zonnestroom te vergroten. Enerzijds worden daken voorzien van zonnepanelen. En op verschillende locaties worden zonneparken gebouwd. Toch is het aandeel windenergie veel hoger. We produceerden vorig jaar ruim 10.000 gigawattuur aan windenergie tegen 2100 gigawattuur aan zonnestroom. In 2020 moet ons aandeel in de duurzame energieproducten gestegen tot 14%.