Vrije Energiemarkt

Een vrije energiemarkt voor alle huishoudens en bedrijven in Nederland. Dit werd werkelijkheid in 2004. Vanaf toen mochten en mogen wij vrij kiezen voor een energiebedrijf. Voor 2004 hadden wij niets te kiezen, die keuze werd voor ons gemaakt. We betaalden trouw elke maand de energienota. En of deze nu laag was of hoog betalen deden wij. Maar de overheid besloot de energiemarkt open te breken. Dat betekende nieuwe prijsvechters op de energiemarkt.

Vrije energiemarkt voor particulier en bedrijf

De traditionele energiebedrijven kregen concurrentie erbij. En dat veroorzaakte een prijzenslag. Want een klant kon nu immers vertrekken na het uitdienen van het energiecontract. En dat is anno 2018 nog steeds zo. We zijn al veertien jaar verder en de meesten zijn al tig keer gewisseld van energiebedrijf. Omdat er nu eenmaal bespaard kan worden. Dat biedt voordelen voor de consument en het prikkelt het energiebedrijf zijn tarieven laag te houden.

Energie vergelijken is de norm voor een lage voorschotnota

Energie vergelijken is dus normaal geworden. Zodra we de einddatum van het energiecontract tegemoet zien gaan we opnieuw vergelijken. De voorschotnota kan verlaagd worden. En een dergelijke overstap is geen ingewikkelde materie. We kiezen uit een prijsberekening het goedkoopste energiebedrijf. Het huidige energiebedrijf daar hoeven we niet meer permanent aan vast te zitten.

Controle houden op de energienota

Wij als consument hebben dus meer controle over onze energienota. Die controle begint natuurlijk thuis. Het beperken van de energiekosten, en het vergelijken van alle energiebedrijven. Zijn wij niet meer blij met de verhoogde tarieven? Dan gaan we om ons heen kijken voor een goedkopere energiedeal. Het is enorm simpel. Wel zijn er voorwaarden aan verbonden. Zo mag een energieleverancier niet te hoge tarieven vragen. En de consument moet zich ook aan bepaalde afspraken houden. Dus steeds wisselen van energiebedrijf kan niet. Het kan wel, maar daar staat een opzegboete tegenover.

Op die manier verdiend het energiebedrijf er ook aan. Zonder dat zij risico lopen dat een klant voortijdig opstapt. De boete is tevens een stok achter de deur. Eerst de looptijd van het energiecontract uitzitten en dan pas overstappen. En dat is begrijpelijk. De minimale opzegboete is €50 per product. Dus steeds overstappen dat laten we wel. Maar om zo vaak mogelijk te kunnen profiteren is een éénjarig contract het beste.

Kunt u alweer overstappen?

Als de looptijd netjes wordt voldaan, dan mag u weer overstappen. En kiest u dus voor een éénjarig contract? Dan kunt u dus jaarlijks wisselen van energiebedrijf en dus elk jaar profiteren. Elk jaar wordt er gestunt met nieuwe tarieven. En daarbij worden er aantrekkelijke kortingen aangeboden. Dit moet de klant overhalen om over te stappen.