Voorschotnota

Maandelijks ontvangt u een voorschotnota van de energieleverancier. Hierop staat enkel het bedrag wat u betalen moet. Dit bedrag is vastgesteld op uw verbruik. 

Hoe wordt de voorschotnota bepaalt?

Uw voorschotnota zal worden bepaalt aan de hand van wat er is verbruikt. Hiervoor wordt gekeken naar het voorgaande jaar. Dit geeft een indicatie van uw verbruik. Over het algemeen blijft het verbruik hetzelfde. Dit kan alleen hoger worden als uw gezin wordt uitgebreid, of u betrekt bijvoorbeeld een grotere woning. Een grotere woning betekent dat er meer verwarmd moet worden. Dan nog kunt u daar wel op letten. We geven dan ook vaak aan dat u het beste alleen de woonkamer kunt verwarmen.

Hoger stroomverbruik? Ga op onderzoek uit

Stel u heeft een apparaat in huis dat defect is, dan kan uw stroomverbruik omhoog gaan. En dus ook uw voorschotnota. Daar komt u meestal pas achter als u de jaarrekening heeft ontvangen. U ziet dan ineens een verhoging van uw energieverbruik. Loop dan alles na wat extra stroom kan hebben verbruikt. Wees u bewust dat een oude koelkast veel meer stroom verbruikt dan de huidige koelkast. De huidige koelkasten zijn namelijk energiezuinig gebouwd. Eigenlijk alle elektrische apparatuur dat nu verkocht wordt is energiezuiniger.

De voorschotnota komt elke maand dus terug. En elke maand betalen we de kosten. Wilt u uw voorschotbedrag verlagen? Dan is energie vergelijken natuurlijk altijd verstandig. Want zo ziet u welke energieleveranciers u lagere tarieven bieden. En lagere tarieven resulteren in een lagere voorschotnota. Verminder uw verbruik en ook dan worden de kosten verlaagd.

Hoe kunt u besparen op uw vaste lasten?

Het werkt dus aan twee kanten. Een goedkopere energieleverancier vinden en zelf uw verbruik verlagen. Dat zijn de sleutelwoorden voor een lagere voorschotnota. U zult het misschien niet geloven, maar er zijn nog ontzettend veel huishoudens die niet eerder zijn overgestapt. Ondanks dat onze energiemarkt in 2004 is vrijgegeven blijken er nog slapende consumenten te zijn. Vooral deze groep kan belachelijk veel besparen. Wel tot zo’n €700 per jaar.

Vergelijk elk jaar alle vaste lasten

De Autoriteit Consument en Markt vindt het belangrijk dat consumenten zoveel mogelijk vergelijken. Op het gebied van de energierekening maar ook andere financiële producten kunnen vergeleken worden. De zorgverzekering, en uw autoverzekering bijvoorbeeld. Of het abonnement van uw televisie en internet. Hierop kan veel geld bespaard worden. Laat dit dan ook niet na. Onze vaste lasten per jaar buiten de huur of hypotheek om kosten ons zo’n €2500 per jaar.