Variabele energieprijs

Standaard leveren energieleveranciers energie tegen een variabele energieprijs. Dit betekent dat wanneer de kosten van een energieleverancier hoger worden, dat die kosten direct worden door berekend in uw energierekening.

Energieleveranciers kunnen hun energie inkopen bij ondermeer windmolenparken, energiecentrales, waterkrachtcentrales en andere energieproducenten zoals biomassacentrales, kerncentrales, kolencentrales en zelfs olieraffinaderijen. Deze energieproducten bepalen elk hun eigen prijs. Wanneer hun de prijzen verhogen, dan worden de variabele energieprijzen waarvoor u stroom en gas koopt bij uw energieleverancier ook verhoogd. Wanneer ze de prijzen verlagen, zal uw variabele energieprijs weer gaan dalen. Lees ook energieprijzen vastzetten.

Wijziging energieprijzen

De energieprijzen die u aan uw energieleverancier betaalt veranderen dus. Echter, de energieleverancier kan de energieprijzen niet elke dag aanpassen. Daarom heeft de Nederlandse overheid 2 datums ingesteld waarom energieleveranciers hun tarieven voor stroom en gas kunnen bijstellen. Dit gebeurt meestal om het jaar en soms ook per half jaar. De datums waarop energiebedrijven hun energieprijzen wijzigen zijn op 1 januari en op 1 juli van ieder jaar.

Vaste energieprijzen

Omdat de meeste mensen liever zekerheid verkiezen boven een goedkope energieprijs, bieden energieleveranciers tegenwoordig ook vaste energieprijzen aan. Vaste energieprijzen hebben de eigenschap dat ze niet dalen of stijgen als de inkoopsprijzen van de energieleverancier hoger of lager worden.

Vaste energieprijzen zijn dan meestal ook hoger dan de variabele energieprijs, omdat er rekening mee wordt gehouden dat als de energieleverancier te maken krijgt met plotselinge stijgingen. U kunt met vaste energieprijzen kiezen 1, 3 of 5 jaar vast tarief. Dit betekent dat de leverancier het met u afgesproken tarief niet mag veranderen gedurende de met u afgesproken periode.

In de meeste gevallen zal een contract met een variabele energieprijzen goedkoper zijn dan met een vaste prijs.

Variabele energieprijs
10 (100%) 3 votes