Variabele energieprijs

Een variabele energieprijs ligt niet vast. Stijgen de prijzen voor energie? Dan stijgt uw voorschotbedrag ook. Dalen de prijzen voor energie? Dan daalt het het voorschotbedrag. Tien jaar terug kozen huishoudens vaker voor een variabele energieprijs. Er waren toen vaker dalingen in de energieprijzen. Tegenwoordig voelt de consument meer voor een vaste prijs.

Vaste energieprijs wordt vaker gekozen

Zo weet de consument waar hij of zij aan toe is. En dat is begrijpelijk. Zo hebben zij niet te maken met stijgingen of dalingen. Twaalf maanden lang wordt het zelfde bedrag afgedragen. Blijkt aan het einde van het kalenderjaar dat er toch bijbetaald moet worden? Dan betaalt de consument dit bedrag.

Wijziging energieprijzen

Als u gekozen heeft voor een variabele prijs dan kunnen de prijzen dus veranderen. Echter, de energieleverancier kan de energieprijzen niet elke dag aanpassen. Daarom heeft de Nederlandse overheid 2 datums ingesteld waarom energieleveranciers hun tarieven voor stroom en gas kunnen bijstellen. Dit gebeurt meestal om het jaar en soms ook per half jaar. De datums waarop energiebedrijven hun energieprijzen wijzigen zijn op 1 januari en op 1 juli van ieder jaar.

Houdt maandelijks de energieprijzen in de gaten

Het beste wat u kunt doen is de energieprijzen in de gaten houden. Ook al kunt u nog niet overstappen, dan weet u in ieder geval wat de prijzen doen. U kunt daar rekening mee houden. Wat ook verstandig is, is het kiezen voor een éénjarig contract. Dan is uw volgende overstap moment sneller dan u denkt. Er worden namelijk nog veel driejarige contracten geboden. De kortingen hierbij lijken hoog. Maar leg deze kortingen eerst naast de aanbiedingen bij de éénjarige contracten.

Welk energiecontract is het beste?

Wat u ook kunt doen is is de korting bij het driejarige contract delen door drie. Stel u krijgt een geboden korting van €300 bij een driejarig contract. Dan zou de overstap korting €100 per jaar zijn. Maar de gemiddelde korting bij een éénjarig contract bedraagt al snel €250. Hoe voordelig is dit driejarige contract dan? Niet voordelig dus. En u kunt niet overstappen in die drie jaar. Het kan wel, maar dan moet u wel een overstap vergoeding betalen. Die ligt dan ook op €250. Niet doen want er zijn veel meer voordelige aanbiedingen dan u denkt.

Variabele energieprijs niet meer zo vaak gekozen

Een variabele energieprijs is dus niet meer het meest gekozen product. Dit omdat de prijzen kunnen stijgen. En van stijgingen krijgen we meestal de kriebels. En meer betalen daar heeft ook niemand trek in. Daarom kunnen we het beste de stoute schoenen aantrekken. In eerste instantie met energie besparen en in tweede instantie met een overstap naar een goedkopere energieleverancier.