Transportcapaciteit

De term transportcapaciteit staat voor de capaciteit waarmee uw energie en gas vervoerd worden. Uw energie komt binnen via het stopcontact en uw gas via gasleidingen. De transportcapaciteit wordt dus ook berekend aan de hand van uw verbruik. Als er meer capaciteit vervoerd moet worden dan betaalt u ook meer. De kosten worden via de energieleverancier afgedragen.

Transportcapaciteit en gecontracteerd transportvermogen

Bij grootverbruikers wordt de capaciteit gecontracteerd transportvermogen genoemd. U kunt met uw netbeheerder afspraken maken over het vermogen. Deze worden in uw energiecontract vastgelegd. Mocht u ineens meer gaan verbruiken? Dan mag u eenmaal per jaar de capaciteit aan laten passen. Uw netbeheerder mag dit ook aanpassen als zij merken dat het verbruik hoger is dan afgesproken.

Particulieren hebben te maken met andere regels

Voor particulieren geldt dit weer niet. Een particulier zal niet heel snel meer gaan verbruiken dan normaal. En ook al gebeurd dat wel, dan blijft het altijd in het redelijke. Uw verbruik is al bekend en aan de hand daarvan wordt uw transportcapaciteit al vastgesteld. Het is voor sommige consumenten heel verwarrend al die verschillende kosten.

Netwerkkosten wat is dat dan?

Een netbeheerder maakt allerlei kosten om het netwerk te onderhouden. Daarvoor betaalt u netwerkkosten. Uw energieleverancier wordt betaald voor de levering van energie en gas. Vaak denkt men maar dit is toch hetzelfde? Nee de levering van energie en gas staat los van de transportcapaciteit. Ook moeten er kosten afgedragen worden voor het onderhoud van uw aansluiting. En kosten voor de meterhuur.

Energierekening bestaat uit meerdere kosten

Uw energierekening bestaat dus niet enkel uit de leveringskosten voor energie en gas. Er gaat namelijk een heel proces aan vooraf om energie en gas te kunnen leveren. Omdat onze netwerken goed onderhouden worden door de netbeheerders, betalen wij daar ook aan mee. Daarom is het gebruiken van energie en gas eigenlijk een dure luxe. Maar wel één waar wij niet zonder kunnen. Het is voorts ook belangrijk dat we er zuiniger mee omgaan. Dit voorkomt een te hoge jaarafrekening achteraf. Plus het belangrijkste feit: Minder CO2 uitstoot.