Meterstanden

De meterstand geeft de stand van de elektriciteit en van het gas aan op dat moment. Een keer per jaar kijkt u naar uw meterstand en geeft deze door aan uw energieleverancier. Met deze jaarlijkse meterstand die u doorgeeft, berekend uw energieleverancier wat uw energieverbruik het afgelopen jaar is geweest. Op basis van uw energieverbruik bepaald de energieleverancier weer de hoogte van uw energierekening.

Energieverbruik klopt niet

Is het energieverbruik volgens uw meterstanden hoger dan in eerste instantie aangegeven? Dan moet u bij betalen. Zijn de meterstanden lager dan aangegeven? Dan krijgt u geld terug van uw energieleverancier óf dit bedrag wordt verrekend met eventuele openstaande energierekeningen. Zoek altijd eerst uit of het verhoogde energieverbruik aan de meterstanden ligt, of ligt aan verouderde apparaten.

Zorg voor correcte meterstanden

Als de meterstanden niet correct worden doorgegeven dan kunnen energieleveranciers u een energierekening sturen die niet strookt met uw daadwerkelijke meterstanden. Er wordt namelijk na het opgeven van de meterstanden gekeken door uw energieleverancier of de kosten die u betaald heeft overeenstemmen met de daadwerkelijke kosten. De energiemeter waarop uw standen staan kunt u vinden in de meterkast. In de meterkast zijn de energie en gasmeter geplaatst. Op het glazen schermpje kunt u de standen aflezen en zonodig schriftelijk noteren.

De meterkast in uw woning

De meterstanden worden dus bijgehouden door de meters in uw meterkast. Houdt ze vanaf nu eens maandelijks bij. Zo zult u sneller opmerken of er iets veranderd in uw verbruik. Stel dat een oud elektrisch apparaat meer verbruikt dan normaal dan kunt u dit opmerken. Of u schaft een energiekostenmeter aan, deze meter kan het energieverbruik van uw apparaten meten. Zo weet u binnen een paar seconden welk apparaat u misschien teveel energie kost.

Energiezuinige koelkast kan energieverbruik verlagen

Het energieverbruik kan lager uitvallen nadat u een energiezuinig apparaat heeft aangeschaft. U zult dan opmerken dat het energieverbruik ineens een stuk lager uitvalt. En dat scheelt weer op de jaarlijkse energiekosten. Als u elk jaar overstapt dan kunt u elk jaar een paar honderd euro besparen. Met deze uitgespaarde centen kunt u steeds een ander energiezuinig apparaat kopen. Op die manier werkt u toe naar een permanent lagere energierekening. Bezuinig ook zoveel mogelijk op energie want hiermee kunt u uw energieverbruik extra verlagen.