Metermarkt

De metermarkt is bedoeld om onze energie en gasverbruik te kunnen meten. In de metermarkt zijn ook afspraken vastgelegd. Netbeheerders dienen verantwoording af te leggen maar ook energieleveranciers, meetbedrijven en wij zelf. Door de metermarkt te reguleren kunnen afnemers worden afgerekend op het daadwerkelijke verbruik. De metermarkt werd eerder in 2000 geliberaliseerd maar dit gaf consumenten niet de impuls om over te stappen. Toen de energiemarkt in 2004 geheel werd geliberaliseerd toen pas kwam het overstappen mondjesmaat op gang. De netbeheerders behielden hun monopolie positie en huishoudens konden en kunnen niet kiezen voor een andere netbeheerder.

Gereguleerde metermarkt

Toch zijn er regels opgelegd aan de netbeheerders want de meettarieven stegen enorm sinds de regulering van de metermarkt. De meterkosten bleven rond 2004 laag maar om te kunnen overstappen bleken de kosten te hoog. Netbeheerders moeten zich dan ook houden aan de tarievencode. Dit is bedoeld om de omvang van de kosten redelijk te houden. De meterkosten mochten dan ook geen onderdeel meer zijn de gereguleerde tarieven.

Kosten aan de netbeheerder

Elk huishouden moet meebetalen aan de transporttarieven en moet aansluitkosten betalen. De netbeheerders onderhouden ons elektriciteitsnetwerk, zo blijft de energielevering gewaarborgd. Ook daar betalen wij als Nederlanders aan mee. De tarieven van de netbeheerder zijn vastgelegd en zijn niet te vergelijken. We kunnen wel de kosten voor vastrecht vergelijken en besparen. Maar alleen besparen op vastrecht levert niet zoveel op. Door te besparen op de laagste energieprijzen kunnen we veel meer overhouden.

Waarom overstappen zo populair is

De goedkoopste gasprijzen en energieprijzen zijn voor ons een impuls om te willen overstappen. Start met uw eigen persoonlijke energievergelijking en bereken uw winst. U kunt wel €350 per jaar besparen op de laagste energieprijzen. Energieprijzen-vergelijken.nl is om die reden ook opgericht om u te helpen met besparen. Overstappen is gratis dus begin vandaag nog met vergelijken.