Leveringsvergunning

Voor het leveren van elektriciteit in Nederland is een leveringsvergunning nodig. Zonder een leveringsvergunning mag u ondanks dat de markt vrij is geen elektriciteit leveren. Om voor een leveringsvergunning in aanmerking te komen, moet u beschikken over een kloppende administratie, zelf de inkoop kunnen verzorgen, en een goede klachtenafhandeling.

Zonder een leveringsvergunning mag u geen elektriciteit leveren

Om voor een leveringsvergunning in aanraking te komen, is het nodig dat de leverancier redelijke tarieven en voorwaarden hanteert en op een betrouwbare wijze. Een leveringsvergunning wordt in Nederland verstrekt door de ACM. Op de website van de ACM kunt u bekijken welke energiebedrijven een leveringsvergunning hebben ontvangen.

Wanneer geen leveringsvergunning nodig?

Er zijn omstandigheden waarbij er geen leveringsvergunning nodig is. Een gemeente die lantaarnpalen beheerd bijvoorbeeld. Of een buitenlands bedrijf mag in een grensgebied zonder leveringsvergunning leveren. De ACM beschrijft op de website welke situaties van toepassing zijn op een leveringsvergunning.

Leveren aan grootverbruikers? Dan is de leveringsvergunning niet verplicht

Een energiebedrijf dat energie en gas levert aan kleinverbruikers moet ten alle tijden een leveringsvergunning hebben om dit te mogen doen. Daar is de Autoriteit Consument en Markt heel stellig in. Wanneer er sprake is van het leveren van energie en gas aan grootverbruikers dan is deze vergunning weer niet verplicht.