Laagtarief

Laagtarief of ook wel daltarief of nachttarief wordt door energieleveranciers gebruikt wanneer er stroom tijdens bepaalde uren wordt gebruikt. Een laagtarief en normaaltarief zien we bij een dubbele energiemeter. Tegenwoordig maken slimme meters ook gebruik van een laagtarief en normaaltarief. Het laagtarief werd vroeger ingevoerd om consumenten minder stroom te laten gebruiken overdag. Omdat er vroeger overdag meer vraag naar stroom was. Om vraag en aanbod op elkaar af te kunnen stemmen kon men ook kiezen voor het laagtarief. Zo kreeg men korting op stroom wanneer zij in de avonduren stroom verbruikten.

Enkeltarief of dubbele tarieven?

Tegenwoordig kan men nog steeds kiezen voor beide tariefsoorten. Overdag is men immers aan het werk en word er minder stroom verbruikt. Toch kiezen huishoudens voor een normaaltarief ook wel enkeltarief genoemd. Heeft u een dubbele meter dan kan de energieleverancier u verschillende tarieven in rekening brengen. Er worden dan twee meterstanden aangehouden op uw eindafrekening.

Het hele weekend en feestdagen genieten van laagtarief

Het laagtarief voor Nederland kan starten om 23:00 en eindigt om 07:00. Ook in de weekenden word het laagtarief gehanteerd en die geldt dan voor beide dagen de hele dag. Op feestdagen geldt het laagtarief ook, dus in alle gevallen van laagtarief betaalt u minder voor uw stroomverbruik. Het is dan het beste om in de avonduren uw vaatwasser of wasdroger te gebruiken. De tijden voor het laagtarief kunnen verschillen per energieleverancier dus controleer deze tijden op hun website.