Krachtstroom (draaistroom)

Er wordt gesproken van krachtstroom als uw aansluiting meer spanning nodig heeft dan de 230 volt. Standaard zijn onze aansluitingen 230 volt. Een krachtstroom aansluiting heeft dus meer nodig. Grote industriële bedrijven maken hier gebruik van. Zij werken met grote compressoren of zwaar materieel. In gewone huizen is een 3 fasen aansluiting niet aanwezig of nodig.

Wanneer spreken we van krachtstroom?

Een aansluiting van 3*25 Ampère kan een 3-fasenaansluiting zijn. We spreken dan van drie fasen die elk drie kabels hebben. Als u op inductie kookt dan kunt u wel krachtstroom nodig hebben. Bij krachtstroom is 25 ampère gebruikelijk. En bij een gewone aansluiting kan een zekering maximaal 16 ampère aan. Stel u wilt 3*25 Ampère laten installeren? Dan moet de hoofdschakelaar in de meterkast geschikt zijn.

Elektriciteitskosten en netwerkkosten duurder bij krachtstroom

Voor een aansluiting van krachtstroom zijn de kosten per maand ook hoger. De netwerktarieven voor krachtstroom zijn nu eenmaal duurder. Onze woningen maken in de regel gebruiken van een 1-fasenaansluiting. Daar is de aansluitwaarde dus 1 x 35 Ampère bijvoorbeeld. U kunt bij uw netwerkbeheerder een verzoek indienen om de huidige aansluiting te wijzigen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Raadpleeg de website van uw regionale netwerkbeheerder voor de exacte kosten.