Klimaatverdrag

Het Klimaatverdrag wordt ook wel United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) genoemd. Het Klimaatverdrag werd afgesloten en ondertekend in Rio de Janeiro in 1992 tijdens de Earth Summit onder verantwoordelijkheid van de VN.

21 maart 1994 trad het Klimaatverdrag in werking

Het klimaatverdrag is dus een stok achter de deur waaraan een internationaal netwerk van regeringen actief aan werken. Oplossen kunnen ze het probleem niet maar op deze manier loopt de klimaatverandering ook niet uit de hand. Alle landen ter wereld moeten dus gezamenlijk ervoor zorgen dat het klimaatverdrag slaagt. Hierbij zijn  de rijkere landen die Annex l-landen worden genoemd en de niet Annex l-landen (ontwikkelingslanden) weer gesplitst. De Annex l-landen hebben getekend voor verplichtingen die gelden voor het klimaatverdrag. Kort samengevat moeten de Annex l-landen hun CO2 uitstoot verminderen.

De afspraken gemaakt in 1994 hebben nog niet de gewenste resultaten opgeleverd. Heel veel industriële landen stootten nog teveel CO2 uit. Het IPCC die zich bezig houdt met de evaluatie van de klimaatverandering op aarde, brengt rapporten uit over de klimaatverandering. In deze rapporten staan de vastgestelde feiten met betrekking tot de opwarming van de aarde.