Jaarafrekening

Op de jaarafrekening staat hoeveel kWh elektra en m³ gas u het afgelopen jaar heeft verbruikt en de kosten die daar voor u aan vastzitten. Deze kosten zijn dus op uw jaarafrekening afhankelijk van de hoogte van uw energieverbruik. De hoogte van uw energieverbruik worden vastgesteld aan de hand van de (door u opgegeven) meterstanden.

Juiste jaarafrekening ontvangen

Indien u een juiste jaarafrekening wilt ontvangen dient u uw meterstanden aan uw energieleverancier door te geven. Dit mag online en is de snelste manier. Mocht u door welke omstandigheden dan ook uw meterstanden niet hebben doorgegeven? Dan zal uw energieleverancier voor de eindafrekening een inschatting maken van uw meterstanden. Dit zal waarschijnlijk niet in uw voordeel uit gaan pakken. Dus zorg voor een tijdige aanlevering. Degenen die al een slimme meter hebben hoeven hun meterstanden niet meer door te geven. Uw energieleverancier leest ze al op afstand uit. Daaruit verkrijgen zij uw meterstanden.

De jaarafrekening is een specificatie van nog meer kosten waaronder:

  • De leveringsprijzen voor elektriciteit en gas
  • De netbeheerkosten van uw netbeheerder
  • De energiebelasting
  • De Opslag duurzame energie kosten
  • Service en administratiekosten voor de energieleverancier

Niet eens met uw jaarafrekening?

Mocht u met uw energieleverancier onenigheid hebben over de jaarafrekening dan kunt u een bezwaar indienen bij hun. In het bezwaar neemt u op waarom u ontevreden bent over uw jaarafrekening. Ook geeft u aan welke oplossing u wenst. In de Algemene Voorwaarden van uw energieleverancier staat aangegeven hoe u een bezwaar kunt indienen.

Verlaag uw jaarafrekening energie en gas

U kunt uw jaarafrekening desgewenst verlagen en start direct met besparen op uw energie en gasverbruik. Daarmee voorkomt u bijbetalen. Met handige bespaartips kunt u gauw €200 besparen. Met de gegevens op uw jaarafrekening kunt u ook opnieuw energie vergelijken. U gaat dan op zoek naar de goedkoopste energieprijzen  die voor u beschikbaar zijn. Het vergelijken van uw energiekosten levert u met een simpel rekensommetje circa €350 per jaar op. De goedkoopste energie aanbiedingen zijn te vinden op Energieprijzen-vergelijken.nl.

Bewaar de jaarafrekening goed

Daarom is het van belang dat u uw jaarafrekening bewaard. Want met de verbruiksgegevens kunt u een precieze energievergelijking maken. Heel veel huishoudens zijn zich niet bewust van hun verbruik en weten vaak niet hoe hoog deze is. Als u uw jaarafrekening nu eens vergelijkt met het vorige jaar. Ziet u dan een verandering? We zullen nooit tot op de kilowatt nauwkeurig hetzelfde verbruiken. Daarom is het aan te raden uw energieverbruik maandelijks in de gaten te houden. U merk dan vanzelf op dat uw verbruik ineens hoger is.