IPCC

Het IPCC ook als Intergovernal Panel on Climate Exchange is een onderdeel van de Verenigde Naties. De organisatie evalueert de toekomstige en huidige klimaatveranderingen. Hiervoor is een groot panel opgericht die de effecten van de klimaatveranderingen bestuderen. Het gaat hierbij om verschillende panel leden van Universiteiten, milieu-organisatie’s en onderzoekbureaus. De uitkomst van deze studies wordt weer in een rapport gepubliceerd.

Onderzoekresultaten om de 5 jaar gepubliceerd

Aan de hand van deze rapporten kunnen beleidsmakers en wetenschappers hun onderzoeken voortzetten. Als er bepaalde wetten worden opgesteld dan gebruiken beleidsmakers deze onderzoeken. IPCC rapporten zijn dus van belang voor alle panel leden. Ook onderzoekers hebben baat bij deze rapporten. Elke 5 jaar komt er een nieuw rapport uit. In 2019 wordt het volgende rapport verwacht. Wanneer er risico’s verwacht worden aan de hand van een rapport dan kunnen wetenschappers maar ook beleidsmakers maatregelen nemen.

Energieakkoord ook afhankelijk van IPCC

Het rapport van de IPCC is ook van belang voor ons Energieakkoord. Daartoe besloot de overheid een klimaatagenda te openen en is er een Nationale Adaptiestrategie ontwikkeld. Niet alleen Nederland krijgt te maken met klimaatveranderingen, ook de rest van de wereld kampt ermee. Wanneer we kijken naar de toenemende orkanen dan is de IPCC een belangrijk onderdeel. Er zijn talloze orkanen en stromen voorgekomen de laatste honderd jaar. Recentelijk kreeg de Verenigde Staten te maken met orkaan Harvey wat uitte in zware regenval en overstromingen en veel doden. Dit heeft grotendeels te maken met ons klimaat. Hoe meer er aan vervuilende energie wordt gebruikt. Hoe meer ons klimaat daaronder te lijden heeft.

Orkaan Katrina in 2005 bracht enorm veel schade toe in New Orleans. De laatste eeuw kregen we dan ook steeds meer te maken met overstromingen en stormen. Hoe meer de aarde opwarmt des te slechter is dit voor ons klimaat.