Hydro-elektriciteit

Hydro-elektriciteit is een synoniem voor waterkracht energie. Met het gebruik van water kan men elektriciteit maken. Hierbij worden hoogteverschillen en de kracht van het water gebruikt. Denk hierbij aan de watermolens uit de vorige eeuw. Tegenwoordig zijn daar waterkracht centrales voor in de plaats gekomen.  Heel vroeger gebruikten de Egyptenaren al waterkracht energie om hun land te irrigeren. Sindsdien worden waterkrachtcentrales ingezet om elektriciteit te maken. Vooral in Scandinavië is de opwek capaciteit van waterkracht energie groot.

Waterkracht energie uit Scandinavië

In Zwitserland en Oostenrijk bijvoorbeeld lenen de hoge bergen zich prima voor een waterkrachtcentrale. Waterkracht energie kan immers opgewekt worden met hoogteverschillen en daar zijn de bergen perfect voor. Een groot deel van de waterkracht energie uit het buitenland wordt opgekocht door onze energieleveranciers. Deze elektriciteit vind dus zijn weg naar de Nederlandse energiemarkt.

Grotere waterkracht centrales in het buitenland te vinden

Niet alleen bovengenoemde landen maken gebruik van hydro elektriciteit. Ook Zuid-Amerika, Canada, Brazilië, China en Noorwegen maken dankbaar gebruik van deze optie om elektriciteit op te wekken. In Nederland zijn kleine waterkrachtcentrales te vinden. In de bovengenoemde landen word het grote deel van de groene stroom met waterkracht energie opgewekt. Deze landen zijn dus veel meer zelfvoorzienend in groene stroom.

Weinig waterkracht productie in Nederland

Nederland wekt zelf amper hydro elektriciteit op. Er bevinden zich in Nederland dus kleine waterkrachtcentrales, in België iets meer. De installatie’s hebben een capaciteit minder dan 1 megawatt. In China staat er ter vergelijking één die 18.000 megawatt opwekt. De buitenlandse groene stroom die bij ons aangeboden wordt omvat ook een mix van waterkracht energie. Essent levert bijvoorbeeld waterkracht ofwel hydro elektriciteit. Greenchoice levert slechts 1% Nederlandse waterkracht. De meeste buitenlandse hydro elektriciteit is afkomstig van wind en zonneparken.