Groencertificaat

Het groencertificaat werd vroeger beheerd door CertiQ die weer een dochteronderneming is van Tennet. Het certificaat moest aantonen hoe elektriciteit werd geproduceerd. Alle elektriciteit dat duurzaam werd geproduceerd ontving een groencertificaat. Maar omdat het bleek dat er veel fraude mee werd gepleegd kwamen deze groencertificaten te vervallen. Sindsdien wordt er een Garantie van Oorsprong geleverd bij elektriciteit dat duurzaam is opgewekt.

Biedt groencertificaat echt garanties?

Groencertificaten kunnen ook voorkomen bij een spaarrekening. Daar spreken ze ook van een groencertificaat. U krijgt dan een hogere heffingsvrije grens waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Wilt u weten of uw groene stroom ook een groencertificaat heeft? Bekijk dan het stroometiket van de energieleverancier. Het beste is om te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom uit Nederland levert, want in dat geval is uw stroom echt groen. De regeling Garanties van oorsprong voor duurzame elektriciteit is ingetrokken op 1 januari 2015.

Herkomst van groene stroom achterhalen

Wanneer groene stroom afkomstig is uit het buitenland dan moet dit gegarandeerd worden. De herkomst van de stroom wordt bekeken om het recht op een certificaat te krijgen. Een garantie van Oorsprong was maar geldig voor de duur van één jaar. Erna verviel het certificaat zodat het niet nog eens gebruikt kon worden. Daarom raden wij altijd aan om te kiezen voor een duurzaam product afkomstig uit Nederland. Desgewenst kunt u de bron ook bekijken zodat u verzekerd bent van echt groene stroom.

Zon, wind en biomassa als het maar uit Nederland komt

Groene stroom dat uit het buitenland komt doet eigenlijk niets voor onze verduurzaming. De stroom is immers elders opgewekt. Als u besluit een boer te steunen die een biomassa boerderij runt en biomassa energie afneemt, dan bent u goed bezig. Verschillende energieleveranciers laten hun bronnen zien waarvandaan hun energie afkomstig is. Het kan net zo goed afkomstig zijn van de windmolens in de polder. Of vanaf een zonnepark ergens in Zeeland. Dit is de juiste manier van het kiezen voor groene stroom. Dan is zo’n groencertificaat niet eens meer nodig of wel?