Gas

Gas ook wel aardgas is al heel oud en werd gevonden in de aardbodem. Dat maakt gas dus een fossiele brandstof. Wij kennen gas zoals dat vrijkomt wanneer we het gasfornuis aansteken. En gas verwarmd het water in de leidingen van onze cv-installatie’s. Door middel van buizen word gas aangeleverd vanuit Groningen. Daar bevindt zich een grote gasbel.Uit die voorraad worden woningen voorzien van gas. Zoals er vaker wordt gezegd over fossiele brandstoffen is gas dus niet oneindig voorradig. Dat betekent dat de gasvoorraad slinkt. Vandaar dat er al gebruik wordt gemaakt van restwarmte of warmte uit de bodem om woningen te verwarmen.

Geen gasaansluiting

Er zijn al al tal van technieken ontwikkeld om de afhankelijkheid van aardgas te verkleinen. Een zonneboiler kan ons water verwarmen waardoor we deze brandstof niet meer nodig hebben. Dezelfde zonneboiler kan ook als verwarmingssysteem dienen. Er zijn regio’s in Nederland die geen eens een gasaansluiting hebben. Deze regio’s zijn aangesloten op stadsverwarming. De woningen krijgen warmte geleverd vanuit één centrale ketel. Dit is een voorbeeld van restwarmte die word hergebruikt om woningen zonder aardgas te verwarmen.

Hoe wordt Gas aangegeven?

Op uw energierekening staat aardgas aangeduid in kubieke meters. Er staat dan de formule m3 achter het gasverbruik. Dus bijvoorbeeld 1500 m3 aardgas. U heeft dan 1500 kubieke meter aardgas verbruikt. U betaalt voor uw aardgas per kubieke meter. Gas is momenteel duurder dan elektriciteit dit heeft niet zozeer met de leveringsprijzen te maken. Dit heeft te maken met een hoge belasting erop. De overheid kan elk jaar de belasting op energie en gas verhogen. In Nederland betalen we verschillende belastingen die betrekking hebben op ons milieu. Denk maar aan de belastingen op: leidingwater, afvalstoffen, kolen en wegenbelasting.

Gas is het duurste onderdeel van de energierekening. Door op het verbruik te bezuinigen kunt u al snel veel geld besparen op uw energiekosten. Een andere mogelijkheid om te besparen op uw energiekosten is het vergelijken van de energieprijzen. Start hier met energieprijzen vergelijken om te zien welke gasaanbieder voor u het voordeligste is.