Energiemarkt

Onze energiemarkt is bedoeld om vrij te kunnen kiezen voor een bepaalde energieleverancier. Met het vrij kiezen worden de energieleveranciers genoodzaakt hun kosten voor energie en gas scherp te houden. Ook biedt dit weer gelegenheid aan nieuwkomers op de energiemarkt. Zij kunnen zich vestigen als energieleverancier mits zij een leveringsvergunning hebben. In Nederland zijn er meer dan 40 aanbieders op de energiemarkt. Van deze aanbieders zien we ook vaak aanbiedingen voorbijkomen.

Een energieleverancier en daarnaast een netbeheerder

Naast het hebben van een energieleverancier krijgt u ook een netbeheerder toegewezen. De netbeheerder onderhoudt ons elektriciteitsnetwerk. Zij moeten zorgen voor een goede energielevering. Maar zij zorgen ook voor de veiligheid van het net. Een elektriciteitsnetwerk kan een storing oplopen en de netbeheerder lost deze op. Ze zijn verantwoordelijk voor de elektriciteitsaansluitingen. Dus betreden we een nieuwe woning? Dan sluit de netbeheerder ons aan. De netbeheerder krijgt een regio toegewezen dus overstappen is er in dit geval niet bij.

U kiest! Niet de overheid of een andere partij

De Wet Onafhankelijk Netbeheer heeft de taken van de netbeheerder vastgelegd. Deze biedt dan ook weer onderscheid tussen de energieleverancier en netbeheerder. Onze energiemarkt is vrij en dat zegt dus dat u zelf een energieleverancier kiest. Dit betekent alleen niet dat u maar kunt overstappen wanneer u dat wilt. Zorg altijd dat u vlak voor het verlopen van het energiecontract overstapt. Tussentijds opbreken van het energiecontract betekent namelijk een boete. Deze kan tenminste €50 zijn en maximaal €125 en dat is per product.

De energiemarkt is aan verandering onderhevig. Kijk maar naar de komst van zonnepanelen. De geproduceerde energie kan worden teruggeleverd aan het net. Ons hoogspanningsnet is goed in elkaar gezet en betrouwbaar. Komen er veranderingen aan dan speelt de energiemarkt daarop in. Wat de overheid nog wel reguleert is bijvoorbeeld het innen van de energiebelasting. Met deze belasting kan de overheid investeren in duurzaamheid. We leven naar een duurzaam klimaat toe en dat kost geld. Dat betekent dat de afhankelijkheid van grijze energie verkleind word. Om over ruim 30 jaar helemaal geen grijze energie meer te gebruiken.

Op naar een duurzaam en schoon klimaat

De energiemarkt wil de transitie naar een duurzaam klimaat versnellen. Dit gebeurd doorgaans door het leveren van groene energie. Maar ook energie besparen en efficiënter omgaan met het energieverbruik. Ook kiezen voor duurzame energie? Energieprijzen-vergelijken.nl laat u zien welke energieleveranciers duurzaam zijn. Sorteer de energieproducten op soort energie en vind de goedkoopste groene energieleverancier. Ook op groene energie valt namelijk te besparen. Bespaar tot €450 per jaar met de groenste energieleverancier en stap over.