Energiekosten

Energiekosten hebben we allemaal. Ze bestaan uit netwerkkosten en leveringskosten. Naast deze energiekosten hebben we ook belastingkosten. Met Energieprijzen-vergelijken.nl krijgt u inzicht in uw maandelijkse energienota door de energieprijzen van alle energieleveranciers onafhankelijk en objectief met elkaar te vergelijken.

Besparen op uw energiekosten

Via Energieprijzen vergelijken kunt besparen door te berekenen en te vergelijken. Vervolgens kunt u kiezen voor een energieleverancier met goedkopere energie dan uw huidige energieleverancier. Behalve dat u eenvoudig alle kosten kunt berekenen en vergelijken. Kunt u via Energieprijzen vergelijken.nl ook overstappen met extra veel korting. En er zijn nogal wat kortingen wat u als consument kan verwarren. Wij hebben daarom al deze kosten voor u verzameld in onze Energievergelijker. Wij tonen u nadat u uw gegevens heeft ingevoerd welke energieleverancier de hoogste korting biedt. En dat is er niet één maar dat zijn er meerdere.

Energiekosten berekenen en vergelijken

Energieprijzen-vergelijken.nl wil graag de laagste energienota voor u realiseren. Daarom vergelijken we alle energie aanbiedingen. U ziet in ons overzicht de goedkoopste aanbieders. Maar dus ook de duurste aanbieders. Door direct naar de totaalprijs te kijken weet u hoeveel u gaat besparen. Deze is altijd inclusief btw. Soms wijkt de totaalprijs achteraf af. De energieleverancier kan het historische verbruik genomen hebben. Of u heeft zelf een schatting doorgegeven. Daarom is het juiste verbruik invoeren van belang. Zo voorkomt u achteraf verrassingen.

Gemiddelde energiekosten per maand en per jaar

Energieprijzen vergelijken.nl laat u een uitgebreid overzicht zien van de energiekosten. Zo ziet u de energiekosten per maand, maar ziet u ook de energiekosten per jaar en waaruit de energiekosten zijn opgebouwd. De opbouw van uw energiekosten zijn een belangrijk onderdeel voor het berekenen en vergelijken. Bij de ene energieleverancier zijn de energiekosten hoog door een hoger vastrecht. Bij de andere kunnen de energiekosten hoog zijn door een hoger energietarief.

Bespaartip om uw energieverbruik te verlagen

Sommige energieleveranciers hebben een hoog vastrecht en een lager energietarief. Dit is meestal voordelig als u een hoog energieverbruik hebt of verwacht. Maar als uw energieverbruik juist heel laag is, dan is een energieleverancier met een lager vastrecht misschien wel goedkoper. Een bespaartip die u sowieso in acht moet houden is gewoon zelf starten met het besparen op energie en gas. U verlaagt bij voorbaat dan al de energiekosten waardoor u minder kwijt bent. En met de goedkoopste energieleverancier op uw adres zult u nog minder gaan betalen.

Bekijk eens wat uw gezin gemiddeld kwijt is aan energie en gas. En nog belangrijker wat betaalt u daarvoor elke maand? Als we kijken naar een gezin met gemiddeld verbruik. Dan zijn de kosten voor energie €600 per jaar. De kosten voor gas 1100 per jaar. Leg deze bedragen maar eens naast uw energienota. Vergelijk de bedragen en bereken het verschil. Een welkomstkorting ligt tussen de €125 en €250. Trek deze er weer vanaf en dat is het bedrag wat u betalen gaat. Er zit dus vaak een verschil van honderden euro’s tussen het oude en nieuwe voorschotbedrag.

 

Onder de energiekosten vallen niet alleen de leveringsprijzen voor energie en gas. Maar ook kosten zoals:

  • Opslag Duurzame Energie (ODE_
  • Meterhuur
  • Energiebelasting
  • Transportkosten
  • Regiotoeslag
  • Administratieve kosten

Energiekosten nader uitgelegd

De Opslag Duurzame Energie moet elk huishouden in Nederland afdragen. Dit is verplicht en wordt gebruikt voor het financieren van duurzame energie projecten. Het moet ons ook aansporen zelf duurzamer om te gaan met energie. De meterhuur kosten en transportkosten dragen we af aan de netbeheerder. Alleen de energieleverancier int dat van ons en zij betalen de netbeheerder ervan. De regietoeslag word in rekening gebracht op de gasprijzen. Dit hangt af van de regio waar uw gas word geleverd. Onze gasvoorraad bevind zich in Groningen dus daar vandaan word het gas getransporteerd. Hoe verder u uit de buurt van Groningen woont hoe meer regietoeslag u moet betalen.

Stap over en kies voor een flinke korting

Vergelijk de verschillende kortingen per energieleverancier en kies voor de allerhoogste korting. Daarop verlaagt u uw voorschotbedrag aanzienlijk en houdt u geld over. Heeft u uw nieuwe energieleverancier gevonden? Perfect! Overstappen is namelijk gratis als uw energiecontract bijna verlopen is. De hoogte van de besparing hangt van uw verbruik af en het type aanbieding. Kies het liefst een 1 jarig energiecontract. Op die wijze is overstappen het volgende jaar wel zo makkelijk.

Soms worden consumenten overrompeld met een energie aanbieding. De aanbieding sprak ze in eerste instantie aan. En er werd gezegd dat kiezen voor een drie jarige overeenkomst beter was. Zo zet men de kosten voor energie en gas langer vast. Maar dan kunnen ze ook drie jaar lang niet meer overstappen. Ook missen ze eventuele overstapkortingen. Want ze hebben tenslotte gekozen voor een langere looptijd.