Energiebesparing

Energiebesparing is goed voor het klimaat en het voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. Energiebesparing is makkelijk en ook goed voor uw portemonnee. Energiebesparing kan uw gas- en elektriciteitsrekening flink verlagen. In en rondom uw huis kunt u voldoende doen aan energiebesparing. Veel mensen verspillen onbewust een hoop energie.

Energiebesparing kan u gemakkelijk zelf doen door bijv:

  • Uw huis beter te isoleren.
  • Door het gebruik van spaarlampen.
  • Door energiebesparende apparaten aan te schaffen.

Bespaar op uw energie vaste lasten

Energiebesparing is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, u bespaart ook nog eens op uw energie vaste lasten! Met isolatie voorkomt dat er warmte verloren gaat en dus in de eerste plaats gas. Muren en ramen kunnen met een goede isolatie de warmte beter vasthouden. U kunt met tochtstrippen daarnaast voorkomen dat er warmte verloren gaat via uw ramen of deuren. Door de deuren achter u te sluiten en hier een gewoonte van te maken zult u veel minder aan gasverbruik kwijt zijn. Een goed geïsoleerde woning verlaagt de gaskosten al met €200 per jaar.

Draai slim de thermostaat naar beneden

Maak daarbij slimmer gebruik van uw thermostaat door deze een graad of zelfs meer te verlagen. U spaart hiermee minimaal €50 aan kosten uit. Minder warm water verbruiken tijdens het douchen geeft ook nog eens een besparing op en dat is ongeveer €80 per jaar. Een huishouden kan hiermee 15.000 tot 16.000 liter aan water besparen. Nu zijn de kosten voor enkel water niet zo hoog maar daarop besparen is ook weer beter voor het milieu.

Wat verslind energie in huis?

En hoe verlicht u uw huis? Heeft u de verlichting vaak en overal aan? Dit is helemaal niet nodig en kost u onnodig veel energie. Vervang de lampen die vervangen kunnen worden door LED lampen of spaarlampen. Schakel de verlichting uit als u een ruimte verlaat dit scheelt echt. Vervang ook als dit kan energieverslindende toestellen in huis. Denk aan de wasmachine, wasdroger, vaatwasser of koelkast. Hoe ouder deze zijn hoe meer energie zij verbruiken. De tegenwoordige toestellen die op de markt worden gebracht verbruiken maar een fractie van wat uw huidige toestellen nu verbruiken.

Energieprijzen vergelijken is ook besparen

Aan energiebesparing doen we ook als we opnieuw beginnen met energieprijzen vergelijken. U bespaart met bovenstaande middelen op uw eindafrekening. Maar met het overstappen naar de goedkoopste leverancier bespaart u extra. De bedragen die de besparingen opleveren lopen dan wel op tot zo’n €500 tot €600 per jaar. Dat is erg veel geld en we kunnen ons voorstellen dat u daar andere dingen mee kunt bekostigen.