Energiebelasting

Elk huishouden in Nederland is verplicht om energiebelasting af te dragen over het verbruik. Dus over energie en gas dragen wij deze belasting af. Aardgas is het hoogst belast en elektriciteit minder. U zult dit ook terug zien op uw energierekening. In 2006 betaalden wij nog maar 7 cent per kWh en 15 cent per M3. Sindsdien is de energiebelasting alleen maar duurder geworden. In 2018 is de belasting op gas zelfs 26 cent en op elektriciteit 10 cent.

Energiebelasting terugvragen

Als een bedrijf of instelling zelf energie en/of gas produceert dan kunnen zij de energiebelasting weer terug vragen. Voor particulieren geldt dit jammer genoeg niet. Wel wordt voor particulieren een belastingvermindering toegepast. We hebben allen een basisbehoefte en daarover hoeven we geen energiebelasting te betalen. Dat bedrag ligt tegenwoordig op €308.54 ex btw. Uw energieleverancier verrekent dit voor u op uw energierekening. Mocht u in de tussentijd gaan verhuizen? Dan zal de energiebelasting naar verhouding worden berekend.

Met zonnepanelen geen energiebelasting betalen

Mocht u zonnepanelen op uw dak willen plaatsen? Dan hoeft u over het opgewekte verbruik geen energiebelasting af te dragen. Wel is het zo dat de belastingdienst u typeert als ondernemer. In dat geval moet u aangifte doen voor de omzetbelasting.

Energierekening wordt komende jaren hoger

Het slechte nieuws is dat de energiebelasting de komende jaren alleen maar hoger wordt. De overheid wil hiermee particulieren en bedrijven stimuleren minder te verbruiken. De totale kosten voor onze energierekening zullen stijgen. Want ook de Opslag Duurzame Energie gaat omhoog. Ook de netbeheerders hebben aan gegeven dat de netwerkkosten zullen stijgen. Gemiddeld gaan we bijna €200 meer betalen de komende jaren.

Bezuinigen is hét advies!

Om zoveel mogelijk de energiebelasting te drukken is het zaak om te bezuinigen. We dragen het immers af over ons verbruik. Als er stelselmatig wordt bezuinigd dan heeft dit een positieve invloed op de energierekening. Velen zien het nut van het verlagen van de energiekosten. Het kan ook op verschillende manieren. Het toepassen van enkele bespaartips helpt al. Verkort de dagelijkse douchebeurt, zet de verwarming iets lager. Dit draagt bij aan een lager gasverbruik. Stekkers kunnen na gebruik uit het stopcontact gehaald worden. En natuurlijk wast u pas als uw wasmachine compleet vol is.

Op die wijze wisten menig consumenten voor u al circa €150 per jaar te besparen. Door een nieuwe energievergelijking te starten ook. Met de exacte gegevens zoals uw verbruik en postcode vindt u razendsnel de goedkoopste energieleverancier. Gemiddeld bespaart u daarmee ook €300 per jaar.