Elektriciteitsrekening

Te hoge elektriciteitsrekening? Ieder jaar ontvangt u een elektriciteitsrekening voor het verbruik van uw elektriciteit. Afhankelijk van het contract dat u heeft afgesloten, ontvangt u 1 gecombineerde elektriciteitsrekening. Op uw jaaroverzicht van uw elektriciteitsrekening staat het verschil tussen uw werkelijke verbruikte elektra en uw betaalde voorschot/termijnbedrag van het afgelopen jaar. U wordt opgeroepen om uw meterstanden door te geven. Op die manier kan uw leverancier de kosten exact berekenen.

Bij een variabel contract kan uw voorschotbedrag veranderen

Als u heeft gekozen voor een variabel contract dan kunnen de kosten voor elektra twee keer per jaar aangepast worden. De aanpassing kan een verlaging betekenen maar ook een verhoging. Als de elektra prijzen duurder worden dan mag de leverancier u ook een hoger voorschotbedrag berekenen. U heeft immers voor een variabel tarief gekozen en dat neemt het risico met zich mee dat de prijzen veranderd kunnen worden. Over het algemeen wisselen de elektra prijzen niet zozeer. Ze blijven over het algemeen stabiel en als er een wijziging wordt doorgevoerd dan is het in de regel eens per jaar. Toch kunt u zich afvragen of een variabel contract voor u verstandig is. Wij raden toch aan om te kiezen voor een contract met een vaste looptijd en een vast tarief.

Vaste looptijd is beter

Op die manier weet u wat u elke maand betalen moet en hoelang. De contracten met een looptijd van een jaar worden het vaakst gekozen. Omdat de consument geen behoefte heeft om lang te blijven zitten bij de leverancier. Zij mogen dan na dat jaar weer vrij overstappen zonder dat het ze een cent kost. De ervaring heeft de afgelopen jaren wel geleerd dat er elk jaar zo’n €350 bespaard kan worden. Daarom stappen consumenten liever elk jaar over. Deze consument heeft misschien in het verleden vastgezeten aan een langdurig contract waardoor zij niet konden overstappen. Zij hebben daar dus van geleerd en leggen de overeenkomst dus niet te lang vast.

Elektriciteitsrekening
8 (80%) 1 vote