Elektriciteitsrekening

Te hoge elektriciteitsrekening? Ieder jaar ontvangt u een elektriciteitsrekening voor het verbruik van uw elektriciteit. Afhankelijk van het contract dat u heeft afgesloten, ontvangt u 1 gecombineerde elektriciteitsrekening. Op uw jaaroverzicht van uw elektriciteitsrekening staat het verschil tussen uw werkelijke verbruikte elektra en uw betaalde voorschot/termijnbedrag van het afgelopen jaar. U wordt opgeroepen om uw meterstanden door te geven. Op die manier kan uw leverancier de kosten exact berekenen.

Bij een variabel contract kan uw voorschotbedrag veranderen

Als u heeft gekozen voor een variabel contract dan kunnen de kosten voor elektra twee keer per jaar aangepast worden. De aanpassing kan een verlaging betekenen maar ook een verhoging. Als de elektra prijzen duurder worden dan mag de leverancier u ook een hoger voorschotbedrag berekenen. U heeft immers voor een variabel tarief gekozen en dat neemt het risico met zich mee dat de prijzen veranderd kunnen worden. Overweeg een vast tarief want dan heeft u niet met wisselende tarieven te maken.

Vaste looptijd is beter

Misschien vraagt u zich af waarom het kiezen van een vast tarief beter is. Bij een vast tarief betaalt u bijvoorbeeld twaalf maanden lang hetzelfde tarief. Dus geen verrassingen in de tussentijd. Een vast tarief is tegenwoordig lager dan een variabel tarief. De elektriciteitsrekening hoort bij onze vaste lasten. En komt elke maand terug. Daarom is kiezen voor een vast tarief beter. En stap vooral na een jaar weer over. Door opnieuw te starten met energie vergelijken. U vindt in dat geval weer goedkopere tarieven. Een goedkopere elektriciteitsrekening is dan ook welkom.

Doorloop alle energie aanbiedingen

Aan het einde van het kalenderjaar krijgt u de jaarrekening toegestuurd, hierin staat uw verbruik opgesteld. Dit verbruik is berekend over de voorgaande maanden. Met dit verbruik kunt u tijdens een energievergelijking de goedkoopste aanbiedingen zoeken. Eenmaal de goedkoopste aanbieding gevonden? Check deze dan nogmaals, op looptijd en vast tarief. Er zijn ook andere zaken die u kunt checken, heeft u bijvoorbeeld gekozen voor groene energie? En de geboden korting is deze verrekend met uw voorschotbedrag? Of krijgt u deze pas aan het einde van het jaar uitgekeerd? Als alle zaken echt duidelijk zijn dan kunt u gerust overstappen.