Dynamische tarieven

Profiteren van een goedkopere prijs voor uw energie en gas? Dynamische tarieven zijn daarop het antwoord! Dynamische tarieven zijn beschikbaar gedurende de dag en veranderen per uur. Op tijdstippen waar de prijzen voor energie en gas duurder zijn kunt u dus vermijden. Het werkt zo: Als u inlogt op de website van uw energieleverancier dan kunt u alvast de energie en gasprijzen voor de dag en de daaropvolgende dag bekijken. U kunt dan zien hoe laat u uw wasmachine kunt gebruiken. Want u gebruikt uw wasmachine het liefst wanneer de energieprijzen het laagst zijn.

Wanneer gaan we de wasmachine gebruiken? Op een goedkoper tijdstip

U ziet dan ook op welke tijdstippen het te vermijden is om de wasmachine te gebruiken. Er zijn namelijk tijdstippen waarop de energieprijs gewoon duurder is. Dit zelfde geldt ook voor de gasprijzen. U betaalt dus alleen wanneer u ook echt energie verbruikt. Nu is het zo dat u achteraf betaalt voor uw verbruik. Wel zal u meer gaan betalen in de winter dus houdt daar wel rekening mee. Deze manier van energie verbruiken zal ook besparing opleveren. Want op de dure tijden zult u niet zo snel energie verbruiken. Als het echt niet anders kan dan kunt u gerust uw wasmachine of wasdroger aanzetten. Maar het voordeel van dynamische tarieven is toch wel dat u grip houdt op uw energiekosten.

Slimme meter biedt inzicht in dynamische tarieven voor de dag

Iedereen die al een slimme meter in zijn meterkast heeft hangen kan kiezen voor dynamische tarieven. Degene zonder slimme meter zullen nog moeten wachten. De dynamische tarieven kunnen alleen gekoppeld worden aan uw verbruik wanneer uw energieleverancier inzicht heeft daarin. En daar komt dus de slimme meter bij kijken. Zo kan de energieleverancier zien dat u bijvoorbeeld s’avonds altijd de wasmachine aanheeft om 22:00. In geval van dynamische tarieven kan het zo zijn dat de volgende dag uw energieprijs om 22:00 juist te duur is. U bekijkt dan in het time frame hoelaat de energieprijzen wel goedkoper zijn. Aan de hand van de goedkoopste tarieven kunt u dus uw apparaten gebruiken. Het scheelt u geld en de energieleveranciers kunnen voldoen aan uw wens.

Dynamische tarieven voor iedereen over 2 jaar

De beschikbaarheid van de dynamische tarieven laat nog even op zich wachten omdat de energieleveranciers en de netwerkbeheerders druk bezig zijn hun computersystemen hierop aan te passen. De verwachting is dat zij daar eind 2017 mee klaar zijn. In 2018 kunnen de dynamische tarieven dan ook op een kleine schaal aangeboden worden.