Contract Controle Protocol (CCP)

Het Contract Controle Protocol werd gevolgd door de aangesloten leveranciers. Hierin stonden de gegevens over een aansluiting vermeld. Alle gegevens met betrekking tot een energiecontract maar ook over de aansluiting zijn hierin opgenomen. Vanaf 2013 werd dit het huidige CAR ook Centraal Aansluit Register genoemd. Voor netbeheerders is dit systeem ook te raadplegen. Zij ook gebruiken het CAR voor een overstap of verhuizing.

CAR Centraal Aansluitingen Register in plaats van Contract Controle Protocol

Omdat alle gegevens in één centraal systeem zijn opgeslagen voorkomt dit ook extra administratieve taken. Voorheen hielden de energieleveranciers dit zelf bij. Het systeem zorgt ervoor dat het overbrengen van data op een efficiënte en snelle manier gebeurd. Zij hoeven bij een overstap of wijziging niet te wachten op een derde partij. Het CAR is dus een verbeterde versie van Contract Controle Protocol

Gratis overstappen?

Wij als particulier kunnen dus als ons energiecontract verloopt gratis overstappen. Bent u nieuwsgierig naar de actuele tarieven? Check ze dan in onze energievergelijker. Het uitzoeken hoeft niet lang te duren. Als u de juiste gegevens invult dan duurt dit een paar seconden. Uw postcode en verbruik is belangrijk. Daarmee kunnen we de juiste energie aanbiedingen tonen. Zonder het verbruik krijgt u een schatting. De nieuwe energieleverancier moet natuurlijk gunstig uitvallen voor u.

Een verhuizing hoeft u niet door te geven

Als u overstapt dan raadpleegt de nieuwe energieleverancier dus het CAR. Daarin worden de gegevens aangepast aldus de verhuizing naar een nieuwe leverancier. Ligt de overstap datum ruim een jaar in de toekomst? Dan wordt u geadviseerd om nog niet te wisselen van energieleverancier. Dan kunt u het beste dus even wachten. Ook een tip bij toekomstige overstap is om niet te kiezen voor een lange looptijd.

De looptijd van uw energiecontract ligt vast in het CAR. Het kan vervelend zijn als u nog niet kunt overstappen maar het is bedoeld om een overstap boete te voorkomen.