Calorische waarde

Wij zien op onze energierekening soms termen staan waarvan we de betekenis niet weten. Zoals de Calorische waarde. Dit heeft te maken met de samenstelling van gas, deze kan verschillen. De waarde geeft de snelheid weer die nodig is om 1 kilo water van 14.5 graden met een graad hoger te verwarmen. Het kan dus ook gezien worden als de omvang van de capaciteit die nodig is om gas verwarmen of onder druk te zetten. 

Wijkt de calorische waarde af?

Omdat de samenstelling van aardgas kan verschillen passen energieleveranciers dan ook een correctiefactor toe. De factor ligt meestal tussen de 1.o en 1.03. Dat komt omdat de calorische waarde niet vaak afwijkt. Wijken ze wel af dan wordt dit toegepast. Ziet u dat de factor boven de 1.03 zit? Dan klopt er iets niet. Bel uw energieleverancier hier dan over en vraag om uitleg.

Verschillende gassoorten mengen

De verbrandingswarmte van ons gas is laag in tegenstelling tot het buitenlandse gas. Dit komt omdat er in de Nederlandse gasvelden vrij veel stikstof zit. En bij het buitenlandse gas dus minder. De komende jaren zullen we vaker overgaan op gas uit het buitenland. Veel zullen wij er niet van merken. Want het gas wordt van tevoren gemengd zodat het bruikbaar is voor ons gasnet.

Gas wordt duurder en uiteindelijk ontmoedigd

Dat is dus ook één van de redenen waarom ons gas duurder zal worden. Nederland zal minder gas leveren. De gaskraan wordt namelijk steeds verder dichtgedraaid. Maar de belangrijkste reden is toch wel omdat de overheid uiteindelijk helemaal van het gas af wil. Zij zijn het liefst dat huishoudens in 2050 volledig elektrisch koken en volledig over zijn op duurzame energie. Dit maakt namelijk veel minder impact op ons milieu. En dat is het grootste focuspunt. En niet alleen voor Nederland maar wereldwijd is het belangrijk.