Broeikasgas

Waterdamp is een broeikasgas net als lachgas, methaan en ozon. In eerste instantie zouden broeikasgassen onze aarde moeten beschermen. Want zonder deze gassen zou het Siberisch koud zijn op aarde. Maar overal waar te voor staat is niet goed. En de afgelopen 80 jaar is het broeikasgaseffect toegenomen. De aarde warmt dus steeds meer op. Als we er niets tegen doen, dan zal dat de temperatuur op aarde negatief veranderen.

Stop met verspillen en begin met besparen

Wereldwijd worden er allerlei stappen ondernomen. We moeten allen het verschil maken. Daarom hebben we het klimaatakkoord. Hierin is afgesproken dat de CO2 uitstoot fors verlaagd moet worden. Vaak wordt er gesproken over het besparen op het energieverbruik. Want daarmee kunnen we de uitstoot terugdringen. Maar bewust eten hoort hier ook bij. Het voedsel dat op onze borden ligt heeft ook bijgedragen aan de CO2 uitstoot. Dit begon al bij het telen en het vervoeren van het voedsel. Te vaak gooien huishoudens bijvoorbeeld eten weg.

Broeikasgas in spuitbussen

Er gaat een hele markt om in de vleesverwerking en daarbij wordt het CO2 effect alleen maar groter. Zouden we enkel nog plantaardig voedsel eten? Dan wordt de uitstoot drastisch verlaagt. Maar er zijn nu eenmaal mensen die graag vlees eten. En het eten ervan kan niet verboden worden. Maar stel u zou tweemaal in de week geen vlees eten? Dan komt dit alleen maar ten goede van het milieu. Spuitbussen waar haarlak in zit, of verf bevatten ozon. Ook dit is een broeikasgas. Als we er serieus bij stil zouden staan hoeveel de mens de aarde vervuilt zou dat het CO2 effect verlagen?